Friese paarden Pas de Deux: Gaan Okkema en Veenje op herhaling?

Lisanne Veenje en Wendy Okkema op het NK dressuur 2018 (Foto: Digishots)

Het Nederlands kampioenschap dressuur gaat morgen, donderdag, van start op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Net als vorig jaar staan er voor de Friese paarden twee aparte rubrieken op het programma, beide op de zaterdagmiddag. De eerste rubriek is een individuele rubriek voor deelnemers in de ZZ-Zwaar, Lichte Tour en Zware Tour. De tweede rubriek betreft een Pas de Deux kür op muziek.

Titel verdedigen

Wendy Okkema en Lisanne Veenje hebben de taak hun titel van vorig jaar te verdedigen. Tijdens de eerste editie van de Pas de Deux voor Friese paarden op het NK wisten zij de rubriek te winnen. ‘Het is fijn dat dit jaar beide rubrieken op één dag worden verreden. Vorig jaar was de individuele proef gepland op donderdag en de Pas de Deux op zaterdag. Uiteindelijk is het op donderdag afgelast door de warmte. Als we nu ook weer op twee verschillende dagen hadden moeten starten, had ik individueel niet mee gedaan’, geeft Wendy aan.

‘Beugel aan beugel’

Samen met Lisanne Veenje rijdt ze dezelfde Pas de Deux kür als op Indoor Brabant. ‘Onze Guus Meeuwis-kür ‘schouder aan schouder’, maar in ons geval ‘beugel aan beugel’. We hebben daarin wel een paar lijnen gewijzigd om een nog mooier en rustiger beeld te krijgen. De aangepaste proef hebben we alleen een keertje gereden tijdens een show in Steenwijk en daarna heeft Lisanne nog wat aangepast aan de muziek. Voor het NK oefenen we verder niet meer. Daarvoor ontbreekt het ons ook wat aan tijd. We voelen elkaar bovendien heel goed aan, dat gaat automatisch. Lisanne luistert altijd heel goed naar de muziek, waardoor we onderweg nog kunnen bepalen of we goed zitten of iets moeten aanpassen. Het moet straks in Ermelo natuurlijk allemaal nog wel weer lukken, we doen ons best!’
Wendy geeft aan dat het voor haar Stal Okkema’s Eos (Olgert 445) een voordeel is dat hij eerder op de middag al een individuele proef loopt. ‘Dan kan hij zijn energie daarin wat kwijt. Sommige paarden worden daar wat moe van, maar voor Eos is het juist fijn dat hij al een keer gelopen heeft. Zodra de muziek aangaat en hij zijn vriendje Wirdmer bij zich heeft, gaat Eos er weer helemaal voor.’

Elf combinaties

Maar liefst elf Friese paarden staan er op de startlijst voor de individuele rubriek Fryso Zadels Friese dres-suur. Deze rubriek wordt zaterdagmiddag om 14.00 uur verreden. De deelnemers zijn:
Debby de Graaf met Madame Galloper (Brandus 345, stbnaam Madame Boszorg) ZZ-Zwaar
Leonie Evink met Wylster 463 (Rindert 406) Lichte Tour
Marsja Dijkman met MGPNGP Geke fan ‘e Beijemastate (Beart 411) Lichte Tour
Lisanne Veenje met Friesen Exklusiv Zen (Dries 421) Lichte Tour
Wendy Okkema met Stal Okkema’s Eos (Olgert 445, stbnaam Eos van de Hondshoeve) Lichte Tour
Hennie Roffel met Douwe van R. (Maurits 437) Lichte Tour
Jeanet Dam met Gijsbert JD (Tsjalke 397) Lichte Tour
Debby de Graaf met Gerrit Galloper (Leffert 306) Lichte Tour
Leonie Evink met Filou S.b. (Tjalf 443) Lichte Tour
Marsja Dijkman met Eise 489 (Maurits 437) Lichte Tour
Lisanne Veenje met Friesen Exklusiv Wirdmer (Beart 411, stbnaam Wirdmer fan ‘e Boppelannen) Zware Tour

Pas de Deux

Voor de rubriek Friese Paarden Pas De Deux, die zaterdag om 17.20 uur begint, staan drie duo’s op de startlijst. Team Henswoudes Two Unlimited gaat als eerste van start en bestaat uit Jeanet Dam met Gijsbert JD en Leonie Evink met Wylster 463. Daarna is het de beurt aan Team Lisanne Veenje en Wendy Okkema met Friesen Exklusiv Wirdmer en Stal Okkema’s Eos. Als laatste tonen Hennie Roffel met Douwe van R. en Leonie Evink met Filou S.b. hun kunnen als Team Fryso’s Black Stallions. Mogelijk komt er nog een vierde team bij. ‘Lisanne en ik willen ook graag meedoen met Friesen Exklusiv Zen en Michiel 442, maar de organisatie gaf aan dat de rubriek vol zit. Misschien lukt het alsnog om een team eraan toe te voegen, want hoe meer teams hoe mooier’, aldus Wendy Okkema.

Beide rubrieken zijn online te volgen via www.clipmyhorse.tv

Vorig artikelNathalie Vorenhout: ‘Jammer genoeg geen Inter voor de rubriek Friese paarden op het NK’
Volgend artikelKFPS merchandise voorjaarsaanbieding