Friesland bijt spits af met regiokampioenschappen

Jacob van der Heide heeft zich met Rommert 498 geplaatst voor de regiokampioenschappen van Friesland in de klasse Z1. Hier tijdens de indoorkampioenschappen 2019. (Foto: Digishots)

De strijd om de KNHS regiotitels dressuur in de diverse provincies staat weer voor de deur. Via selectiewedstrijden en/of kringkampioenschappen konden de combinaties zich plaatsen voor de regiokampioenschappen. In een aantal provincies zijn deze selecties zelfs nog in volle gang. De provincie Friesland bijt van vrijdag 5 juli tot en met zondag 7 juli het spits af met de regiokampioenschappen. Deze vinden plaats bij manege Gaasterland in Harich.

Grootste aantal Friese paarden

Zoals altijd staat er in Friesland het grootste aantal Friese paarden op de startlijst voor de titelstrijd, die voor de dressuur in de klassen B tot en met ZZ-Licht in z’n geheel op vrijdag 5 juli wordt verreden. De afdelingsdressuur staat gepland voor zondag 7 juli.
In de klasse B staan tien Friese paarden op de startlijst, in de L1 zijn dat er maar liefst vijftien. Veertien Friese paarden hebben zich geselecteerd voor de klasse L2, waaronder stamboekhengst Ulbrân 502 (Reinder 452) met Laura Zwart. In de M1 mogen dertien Friese paarden aantreden, waaronder stamboekhengst Ulbe 506 (Anders 451) met Leonie Evink. Onder de negen geselecteerde Friese paarden voor de M2 twee deelnemers uit het Mei Grand Prix Nei Grand Prix-project. Dat betreft Afke Weidenaar met MGPNGP Maile fan Klaeiterp (Stendert 447) en Esmée Hoogeveen met MGPNGP Hedwich fan de Greidpleats (Wobke 403).

Rommert 498, Jurre 495 en Mees 497

Stamboekhengst Rommert 498 (Norbert 444) heeft zich met Jacob van der Heide geselecteerd in de klasse Z1, net als vijftien andere rasgenoten van de hengst. Drie Friese paarden mogen hun opwachting maken in de Z2. Dat zijn Beant HJ (Rindert 406) met Marieke Ypma, Jort O. (Maurits 437) met Christina Dijkstra en Joris fan Bangazathe (Brandus 345) met Thea Dijkstra. De vier geselecteerde Friese paarden in de ZZ-Licht zijn Jurre 495 (Maurits 437) met Marsja Dijkman, Ide K.W. (Maurits 437) met Margriet Koopmans, Mees 497 (Tymon 456) met Leonie Evink en MGPNGP Mario fan Bokkum (Jasper 366) met Harmina Holwerda.

De startlijsten en uitslagen zijn te vinden op www.paardensportfriesland.nl/kampioenschappen-outdoor

Overige provincies

Ook in de overige provincies zullen ongetwijfeld ook Friese paarden zich weten te selecteren voor de regiokampioenschappen. Hieronder een overzichtje van wanneer deze kampioenschappen worden verreden:

  • Zondag 7 juli in Hoofddorp (Noord-Holland)
  • Vrijdag 12 en zaterdag 13 juli in Heerjansdam (Zuid-Holland)
  • Vrijdag 19 en zaterdag 20 juli in Nieuw- en Sint Joosland (Zeeland)
  • Zaterdag 20 en zondag 21 juli in het Stadspark Groningen (Groningen)
  • Zaterdag 20 en zondag 21 juli in Zijtaart (Noord-Brabant)
  • Vrijdag 26 en zaterdag 27 juli in Heeten (Overijssel)
  • Donderdag 1 t/m zaterdag 3 augustus in Exloo (Drenthe)
  • Vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus in Zieuwent (Gelderland)
  • Zaterdag 3 en zondag 4 augustus in Houten (Utrecht)
  • Zaterdag 3 en zondag 4 augustus in Meerlo (Limburg)
Vorig artikelTypisch Fries?
Volgend artikelRommert 498 pakt hoogste competitiepunten