Fyrrha (Markus 491) Kroon, twenter Nika (Tiede 501) dagkampioen in Oregon

Twenter Nika fan Extreme Friesians (Tiede 501 x Feike 395) van Joe and Kayla Michielli is op de keuring in Eugene, Oregon, Amerika door juryleden Willem Sonnema en Jolanda Slootjes uitgeroepen tot kampioen. Reserve dagkampioen werd haar stalgenote Fyrrha fan Synaedea Kroon AA (Markus 491 x Beart 411) die het Kroonpredicaat in ontvangst mocht nemen.

Kampioen met ‘wauw’ factor

Jeugd- en algeheel kampioen Nika had de ‘wauw’ factor, omschrijven de juryleden. ‘Ze is luxe, jeugdig en bergop gebouwd, voorzien van een edel hoofd met uitstraling en een mooie halsvorm.’ Nika heeft droog beenwerk met goede beenstanden, stapt actief, ruim, soepel en vanuit de schouder. In draf heeft ze veel takt, ruimte, houding, afdruk en souplesse. Nika is een dochter van Baukje út ’t Westen Kroon AA (Feike 395) en kleindochter van Kathinka J. Kroon AA (Monte 378), uit stam 30.

 

De algeheel kampioen: twenter Nika

Eerste premie Fyrrha wordt Kroon

De vijfjarige Fyrrha – in 2019 jeugdkampioen in Blauwhuis- kreeg in de rubriek met Stermerries een eerste premie, werd Voorlopig Kroon en dankzij haar IBOP (van april 2021) van 79 punten meteen Kroon. Ze heeft een edel hoofd, veel nek, een iets horizontale, lange hals en veel behang, omschrijven Willem Sonnema en Jolanda Slootjes. Ze heeft een lange schouder, een goede bovenlijn en een wat hellend en voldoende lang kruis. Haar beenwerk mocht iets meer kwaliteit uitstralen. Fyrrha stapt met activiteit en souplesse en heeft een draf met veel houding, afdruk en souplesse.

Kroonmerrie Fyrrha.

Reserve jeugdkampioen Maritza (Tjaarda 483)

Het reserve jeugdkampioenschap was voor een andere twenter met een eerste premie: Maritza (Tjaarda 483 x Feike 395) van Miguel en Michele Sanchez. Maritza heeft een voldoende hoofd en een goed gevormde hals, die wel wat horizontaal is. Ze heeft een voldoende bovenlijn met sterke lendenen. Haar achterbeen is wat recht, met goede hoeven. Maritza heeft een actieve stap met veel buiging en een mooie bergop draf met een goed gebruik van het voorbeen.
Bij de enters kwam een eerste premie toe aan Sterre fan Extreme Friesians (Julius 486), een halfzus van de algeheel kampioen. Sterre was jeugdig, langgelijnd, maar iets bloot. Ze had een voldoende sprekend hoofd en een lange goedgevormde hals, met een goede bovenlijn en lendenen. Haar stap zou wat ruimer mogen, haar draf is wel ruim en soepel en mocht wat krachtiger.

Drie Sterren tweede premie

In de rubriek met vier jaar en oudere veulenboekmerries werden er drie Ster met een tweede premie. Aistech E. Ster (Sape 381 x Jasper 366), Geartsje fan Black Pearl Ster (Hessel 480 x Andries 415) en Hearkje von ‘t Twentscheveld Ster (Alke 468 x Mewes 438). Voorlopig Ster werd Grace Z. (Tjalbert 460 x Wander 352).

Gallardo IBOP-topper met 77 punten

Sterhengst Gallardo YL Ster (Hessel 480 x Tsjalle 454) haalde in zijn IBOP 77 punten. Een jeugdige hengst die iets edeler in zijn hoofd mocht, een positieve romprichting liet zien, wat sterker mocht in de bovenlijn en voorzien was van droog beenwerk met goede standen. Hij heeft een ruime stap en een draf met houding en activiteit. Gallardo is in eigendom van Joe and Kayla Michielli van Extreme Friesian Stables die een hele succesvolle keuring hadden.

Vorig artikelK&PP-Subtop: Filou (Tjalf 443), Kai (Uldrik 457) en Jeroen (Anders 451) kampioenen
Volgend artikelLessenserie tuigen is vol