Gea v.d. Slothoeve (Maurits 437) sleept Modelpredicaat in de wacht

Gea v.d. Slothoeve Model Sport AA (Maurits 437) is het toonbeeld van duurzaamheid (Foto: Ingrid Truijens)

Tienjarige Gea v.d. Slothoeve Kroon Sport AA (Maurits 437 x Gradus 356) van Kirsty Baldwin en gefokt door Cees Breimer presenteerde zich zeer overtuigend op de locatiekeuring bij Stal Van Manen op 18 september. Gea is een moderne, langgelijnde merrie die veel duurzaamheid toont. Ze legde in 2014 al ABFP testen af van 79 en 80 punten, maar ook in beweging aan de hand voldeed de merrie aan de hoge eisen voor het Modelpredicaat.

Sterhengst en Stermerrie

De keuring startte met de sierlijke belijnde en met veel bravoure dravende hengst Arias nanneke p (Norbert 444 x Onne 376) van J. Peeters die Ster verklaard door juryleden Sabien Zwaga en Corrie Terpstra, geassisteerd door aspirant-jurylid Dik Brummel. De zesjarige Tara van de Klei Ster (Beart 411 x Tsjalke 397) van W. van de Werken en H. Zeiderveld en gefokt door A. Braam is een prachtige, rastypische eerste premie stermerrie met een goede stap. In bouw en draf mocht de merrie echter overtuigender zijn waardoor ze niet Voorlopig Kroon werd verklaard.

Fjitse Mjitske P. Voorlopig Kroon

Vier driejarige merries werden als Stermerrie in het stamboek opgenomen waarvan Fjitse Mjitske P. (Beart 411 x Tsjerk 328) van Gian Graveleyn en gefokt door J. Peeters met een eerste premie. De harmonisch gebouwde Fjitse straalt veel ras uit en is rijkelijk voorzien van behang. Ook in de tweede bezichtiging presenteerde de merrie zich in beweging uitstekend, met een opvallend goede stap en met buiging in het achterbeen in draf. Fjitse werd Voorlopig Kroon verklaard. Familie Flier van Zomerstaete BV heeft goed ingekocht. Twee van hun merries werden Ster met een tweede premie: Dirkje fan stal de lagevoort (Onne 376 x Doaitsen 420), uit dezelfde merrielijn als Djoerd 473 gefokt door Jan en Maria van Driel en Fientje G. (Alwin 469 x Sjaard 320) gefokt door P.L.M. Geerts. De vierde Ster was voor Dieke van ’t Lansink (Eise 489 x Tymon 456) uit de fokkerij van Marinus Loman en in eigendom van H.E. Brokke en L.J. van der Wal.

Graadverhogers

Met tien te keuren merries was de rubriek Graadverhogers goed gevuld. Vier merries gingen als Ster met een tweede premie naar huis: Zetske fan Jildou’s Gelok (Jasper 366 x Tsjerk 328) van Hanneke Knibbe, Zuwena van de Hondshoeve (Pier 448 x Ulke 338) van Sander Frenken, gefokt door S.A. Snellenburg, Brechtje fan de Groenesteegh (Bartele 472 x Wikke 404) van A. van Hal en gefokt door M. van Aken-Poll en Beike H. (Norbert 444 x Beart 411) van G. Hermanussen.

Vraagbaak

Jurylid Sabien Zwaga beantwoordde tussendoor een vraag van een kijker naar de livestream uit Australië die zich afvroeg wat voor voorwerp de voorbrengers onder de neus van de paarden duwden. Hennie van Manen liet het rammeldoosje zien waarmee de aandacht van de voor te stellen paarden werd gewekt. Het is een bekend rammeldoosje dat al meerdere beroemde stamboekhengsten, zoals Norbert 444, naar een kampioenschap hielp.

Vorig artikelKarsten van de Oostwal (Tjalbert 460) overleden op NK in Ermelo
Volgend artikelKFPS TV-gids WK 39 – 21 t/m 26 september