Gelezen in Phryso Duitsland: fokstal van Störmede

Birgit Schwindel

Al ruim tien jaar fokt Janine Sommer Friese paarden onder de stalnaam van Störmede, vernoemd naar haar woonplaats in Duitsland tussen Paderborn en Soest. Janine heeft drie Friese merries op stal en dit jaar verwacht haar Kroonmerrie Lisann verwacht haar derde veulen.
De passie voor het Friese paard kreeg Janine toen ze de musical ‘Het Betoverde Bos’en Equitana bezocht. Hier waren de Friese paarden altijd haar persoonlijke hoogtepunt. Haar fokkerij begon in 2003, maar Janine is de laatste jaren echt succesvol met Lisann van Braukhusen Kroon AA (Tsjalle 454 x Fabe 348), gefokt door Silvia Steinrücken.

Meteen verliefd

Toen ze een halve dag oud was, bezocht Janine Silvia en zag de kleine Lisann voor het eerst. ‘Ik was meteen verliefd op haar’, herinnert Janine zich. Uiteindelijk werd ze het beste merrieveulen op de fokveeshow van de regio Western in 2011 en won ze de eerste prijs. Dankzij het goede contact met Silvia kwam ze op driejarige leeftijd voor het eerst bij Janine op stal om getraind en aan de longe ingereden te worden voordat ze naar Nederland ging om zich voor te bereiden op de fokshow. Lisann behaalde het Sterpredicaat met een tweede premie op de fokkeuring van 2014 en werd reservekampioen.

Verkocht

In het voorjaar van 2015 overwoog Janine om een andere merrie aan te schaffen die ze zelf zou kunnen trainen en waarmee ze haar fokambities zou kunnen realiseren. Toen ze al op Marktplaats had gezocht en een aantal interessante merries had gevonden, vroeg ze Silvia of ze haar Lisann kon verkopen. Ze kon haar geluk nauwelijks op toen ze, na een korte overweging, daadwerkelijk akkoord ging. Dus ze bleef voor altijd.
Clara Schubert en zij hebben Lisann toen verder getraind en met haar meegedaan aan de Pavo Fryso Bokaal kwalificatiewedstrijd op de fokdag in Timmel. Op de heenweg kregen ze een lekke band op de snelweg en ze kwamen pas op het allerlaatste moment aan, waardoor het bijna onmogelijk was om in te rijden.Toch wonnen Lisann en Clara meteen met een mooie score van 74 punten, goed voor een halve finalplek in de Pavo Fryso Bokaal. Een paar weken later werd Lisann fokdagkampioen én Voorlopig Kroon.

IBOP, Kroon en Pavo Fryso Bokaal

Na deze successen ontstond het idee om zelf de IBOP in Duitsland te proberen. Clara bleef haar rijden wanneer de tijd het toeliet naast Janine’s fulltime baan en haar studie. In 2016 behaalde ze het definitieve Kroon-predicaat met 77,5 punten tijdens de IBOP. ‘We waren eigenlijk heel trots op dit succes’, vertelt Janine.
In 2017 werd ze opnieuw uitgenodigd voor de halve finale van de Pavo Fryso Bokaal in Drachten, waar ze vierde werd in de leeftijdscategorie vijf- tot zesjarige merries. Ze kwam net een half puntje tekort voor de finale.
Na haar sportieve loopbaan ging Lisann de fokkerij in. In 2020 zag het eerste veulen van Lisann eindelijk het levenslicht: Maxima van Störmede, een dochter van Alwin 469.
Janine koos hem als haar hengst omdat hij een betrouwbare hengst is met goede nakomelingen. Ze was altijd al gecharmeerd geweest van Alwin’s exterieur en bewegingen. Maxima kreeg als veulen een tweede premie en werd als driejarige Ster met een eerste premie én voorlopig Kroon in Hamm in 2023, evenals fokdagkampioen met een 8,5 in draf.

Laagverwant

Lisann’s tweede veulen werd geboren in 2022, slechts drie weken na de geboorte van Janine’s dochter: Titus van Störmede, een zoon van Omer 493. Met deze dekking legde ze veel nadruk op inteelt en lage verwantschap. Hij kreeg een eerste premie op de fokdag in Warendorf en was het beste veulen met een 8,0 in draf. Hij geniet nu van zijn opfok onder het eigendom van Stephanie Dietrich bij Gestüt Wickeschliede.
Lisann is momenteel drachtig van Hildwin 528. Janine is erg enthousiast over deze keuze, omdat het de eerste veulenoogst van de hengst is. Ze was dol op Hildwin 528 toen ze hem voor het eerst zag en is zijn ontwikkeling sindsdien blijven volgen. ‘Ik wist dat als hij zou worden goedgekeurd als dekhengst, ik hem zeker zou nemen voor Lisann’, zegt Janine. Ook hier waren de inteelt en de lage verwantschapsgraad doorslaggevende factoren voor haar.

Om het jaar een veulentje fokken

Janine fokt om het jaar met Lisann. ‘Ik vind dat je de merries ook een herstel moet gunnen’, zegt ze. In de fokkerij zijn vooral gezondheid, karakter en rij-aanleg belangrijk voor haar. Ze zal Maxima inzetten als jonge merrie voor de fokkerij, maar pas nadat ze dit jaar een gedegen basisopleiding onder het zadel heeft gehad en hopelijk een IBOP-test heeft afgelegd. Jonge paarden leidt ze zelf op aan de longe als ze drie jaar oud zijn, voordat ze naar Piet Sibma in Nederland gaan om zich voor te bereiden op de aanlegtesten.

Text: Katharina Knauß

Vorig artikelInspanningsfysioloog Ilse van der Valk: ‘na intensieve training twee hersteldagen’
Volgend artikelDe Zeeuwse: 15 selectiewedstrijden door heel Nederland