Gemoedelijk concours in Wijnjewoude levert sterke winnaars op

Winnaar open klasse: Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi. Foto: Johanna Faber

Voor sommige rijders was het even flink aanpoten op het regionale tuigconcours in Wijnjewoude. Het programma van de Hynstedei Wynjewâld bestond uit rubrieken voor tuigpaarden Fries ras en voor de KWPN tuigpaarden van Taveno. Om en om werden de rijders van beide verenigingen in de baan verwacht en dat leverde hier en daar wat snelle omspanmomenten op, maar alles verliep vlot en lukte goed.

De limietklasse was met tien deelnemers goed bezet en de helft van deze groep werd door juryleden Harry de Jong, Siebren Kalsbeek en Ilse Niesing gevraagd voor een overkamping. Daarin werd de voorlopige uitslag geheel omgegooid en kreeg Ulbe 506 (Anders 451) met Sybren Minkema aan de leidsels de koppositie toebedeeld. “Dit paard heeft een mooi constant beeld laten zien. Hij ging er goed over” zo liet de jury weten. Ulbe 506 toonde zich ruim in de beweging met een goede souplesse. In de overkamping bleef hij de verheven houding vasthouden. Dit slaagde net niet helemaal bij de bijzonder getalenteerd nieuwe troef van de familie Dekker uit Bakkeveen. Deze vierjarige Hylkje fan ’t Kroese Beamke is de eerste nakomeling van Jurre 495 in de aangespannen sport. Zij is vorig jaar op de CK voorlopig kroon geworden en zette dat een paar maanden later om in een definitieve tijdens de ABFP test waarin ze een AA-predicaat scoorde met een 7 voor tuigaanleg. Fokker Appie Dekker laat de merrie nu voorzichtig uitbrengen in de sport door Ronnie Dekker en Tjalling Dekker en dat werpt zijn vruchten af. Ronnie Dekker klom met Hylkje op naar een uiteindelijke tweede plaats in de limietklasse . De merrie kan ruim over de benen gaan en toonde daarin een mooie souplesse. Haar front kon ze lang verheven houden, maar bij de overkamping werd ze iets lang. Falko VDK (Tsjalle 454) met Mechteld van der Kooi werd derde in deze klasse.

 

Ulbe 506 (Anders 451) in handen van Sybren Minkema winnaar limietklasse. Foto: Johanna Faber

Wijze van rijden telt ook mee

De strijd in de open klasse ging onverminderd door. Daar maakten de rijders het de juryleden knap lastig. Sterker nog, ze konden het niet eens worden met elkaar. Arbiter Ilse Niesing moest hierin de doorslag geven en gaf de voorkeur aan Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi aan de leidsels. “Ik vond ze beide erg sterk maar de wijze van rijden van mijn uiteindelijke winnaar vond ik fijner. Hij was iets rustiger in de hand”. Feitse G.L. (Aan 416) met Leslie Agricola werd daardoor nu tweede nog voor Andries fan ‘e Huchten (Arjen 417) met Sale Visser in de showwagen.

Winnaar open klasse: Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi. Foto: Johanna Faber

Constantheid

In de damesklasse liet Feitse G.L. opnieuw van zich spreken en ging weer even enthousiast door de baan. Maar dat deed Durk (Tsjalle 454) met Wiesje van der Woude aan de leidsels ook. De twee ontliepen elkaar niet zo heel erg veel en koos de jury uiteindelijk voor Durk, mede omdat hij iets rechter en constanter de overkamping doorkwam. De prijs voor het schoonste geheel ging in deze rubriek naar Mechteld van der Kooi met Falko VDK.

Durk (Tsjalle 454) wint met Wiesje van der Woude de damesklasse. Foto Johanna Faber

Tweede keer naar winst

De rubriek tweespannen bestond met zes aanspanningen uit een mooi koppeltje. Het ene span wist de constantheid maar vooral gelijkheid iets beter te vinden dan de ander. Albert Minkema slaagde daar met Bauke van de Lits (Fabe 348) en Idsert van de Lits het beste in. Voor dit span was het slechts de tweede keer op een concours maar nu al pakken ze het samen heel netjes op. Fryso VDK (Nane 492) naast Falko VDK met Mechteld van der Kooi mochten in de overkamping een poging doen de twee van Albert Minkema te overtreffen, maar kregen dat niet voor elkaar. Zij mistten net wat meer de ruimte in de beweging en werden tweede.

Albert Minkema rijdt Bauke van de Lits (Fabe 348) en Idsert van de Lits (Maurits 437) opnieuw naar zege. Foto Johanna Faber

Jeugd heeft de toekomst

Verheugend is het aantal deelnemers in de Young Riders rubriek. Maar liefst elf jongeren kwamen stuk voor  stuk de baan binnen. Elk op een eigen gekozen muzieknummer en met wat extra introductie om de toekomstige rijders nog wat beter te leren kennen. Beginnen in de tuigpaardensport in je eentje is lastig en daarom is vaak een opstap via een reeds actieve stal een pré. Doorgaans krijgen de jongeren paarden mee die al enige ervaring op de wedstrijden hebben opgedaan. Om de door u allen wel bekende reden is dat dit jaar even anders en verschijnen er in de young riders rubriek dit jaar ook veelal paarden die pas net beginnen. Dat hier talent tussen zit is nu wel duidelijk. In Wijnjewoude verscheen Merle Veurink opnieuw met haar eigen Waander 512 (Loadewyk 431) en net als in Diever en Siegerswoude weet de combinatie de aandacht op zich te vestigen. Waander 512 loopt zijn wedstrijd heel erg constant en is daarbij heel mooi verheven in het front. Zijn voorbeen kan hij ruim wegzetten en komt achter goed mee. Hij blijft daarbij elke ronde goed in balans en vooral belangrijk, hij doet dit alles in een tempo zoals de juryleden dit graag willen zien. Netjes en beheerst. Waander 512 kwam op de koppositie van deze rubriek en kreeg de iets minder luxe Vigo van der Wietze (Jasper 366) met Maaike de Jong naast zich op een tweede plaats. Anna Steenstra straalde uitgebreid na het vernemen van haar uiteindelijk verworven derde plaats met de immer enthousiast gaande Vincent VDK die qua tempo best een tandje minder mocht gaan. Jurre 495-dochter Hylkje fan ’t Kroese Beamke werd vierde nog voor de eveneens bijzonder talentvolle Fedde van de Waterhoeve (Omer 493) die pas zijn tweede wedstrijd in handen van JR Bouwman liep.

Young Riders-rubriek gewonnen door Merle Veurink met Waander 512 (Loadewyk 431). Foto Johanna Faber

Goede schoudervrijheid

Ook de animo voor het tuigen onder het zadel was groot met wederom een vijftal combinatie in het overrijden. Susan Wind liep een hele sterke wedstrijd met haar eigen Yfke SW (Tjaarda 483) waarbij de mooie houding direct opviel. In de overkamping moest ze echter Lieke Lueks met Rommert 498 (Norbert 444) langszij zien gaan. Rommert 498 knalde er nog even een paar spectaculaire rondes uit waarbij vooral de schoudervrijheid en het ruim wegzettende voorbeengebruik voor extra credits zorgde. Durk met Sam Oudhof werd derde nog voor Idsert van de Lits met Lisa Minkema en vervolgens Fokelien T.J. (Mewes 438) met Anne Rikst Eppinga.

Rommert 498 (Norbert 444) opnieuw de beste in de zadelrubriek met Lieke Lueks. Foto Johanna Faber

Kijk de gehele uitslagen van het concours in Wijnjewoude hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelDriejarige Lott Ster AA (Menne 496) fokdagkampioen Limburg
Volgend artikelEdelien wint haar Swipedei afscheidskoers (met video)