Gerben (Jurre 495) en Dieke (Eise 489) ABFP toppers van 2021

Dieke en Elbrich Slob op de fokdag in Harich waar ze Bestgaand Rijpaard bij de merries wonnen. (Foto: Johanna Faber)

De vierjarige Stermerrie Dieke fan Meren State (Eise 489) is de ABFP topper van de aangespannen ABFP testen: ze scoorde 89 punten. Gerben R. (Jurre 495) mag zich de beste in de ABFP rijproeven noemen: de hengst werd naar 86 punten gereden.

Tuigtoppers

Tjitze Bouma was op zoek naar een merrie uit stam 8, de lijn waar zijn opa Aise Bouma sinds 1934 een indrukwekkende fokkerij mee opbouwde. Zijn oom Jelle Bouma fokte tuigtopper Ytsjen Model Sport (Ulke 338), Maeije 440 en Wardy 509 uit deze Bouma-tak. De paarden uit deze lijn staan bekend om hun tuigtalent en Tjitze wilde dan ook graag een merrie van een tuigtypische hengst, Eise 489. Hij vond deze kwaliteiten in de vierjarige Dieke fan Meren-State, gefokt door Jan Vriend. De merrielijn is één en al fokkracht: haar moeder Voekjen Kroon AAA (Teeuwis 389 x Tamme 276) werd met de scores van haar dochter ook Prestatiemerrie werd en komt nog één ster tekort voor het Preferentschap. Daarvoor zitten vier Preferente merries in de lijn, waarvan oma en overgrootmoeder ook het Prestatiepredicaat voeren.

Eer hoog houden

‘Dieke werd door Jan Vriend in training gezet bij Jelmer Chardon voor de keuring,’ zegt Bouma,’ze werd op de locatiekeuring Ster met een tweede premie en daarna kon ik haar kopen.’ Dieke liep de ABFP testen in het kader van het afstammelingenonderzoek van vader Eise 489 en dat ging haar bijzonder goed af: 84 punten onder het zadel en, Dieke houdt de eer van stam 8 hoog, 89 punten aangespannen. ‘Dieke is een vurige merrie die met voldoende ontspanning gereden moet worden om de beweging goed uit de verf te laten komen, dat is super gegaan. Met deze punten zijn wij uiteraard dik tevreden.’

Eerst fokkerij dan sport

Dieke kwam eind juli uit de test waarna Elbrich Slob in het zadel plaatsnam. ‘Die twee hadden meteen een klik,’ zegt Bouma,’Dieke was net een paar weken zadelmak toen Elbrich op de fokdag in Harich Bestgaand Rijpaard bij de merries won.’ De nu vierjarige Dieke is niet drachtig, Tjitze Bouma wil haar inzetten voor OPU/ICSI om hopelijk een aantal draagmerries dragend te krijgen: ‘Dieke is een uitzonderlijke merrie en ik wil graag een aantal veulens van haar fokken. Ik richt me eerst op de fokkerij en daarna gaat ze de sport in.’ Dat laatste heeft nog een reden: Dieke scoorde ‘slechts’ een zeven op de tuigproef, dat moet, gezien haar genen, beter kunnen aldus tuigliefhebber Bouma: ‘Voor de sjees kan Dieke bewijzen dat ze zéker kan tuigen.’

Gerben R (Jurre 495 x Beart 411) Foto: Johanna Faber

Zadeltopper Gerben R.

Gerben R. (Jurre 495) werd gefokt door Liesbeth Reijenga-Heida die het eigendom met de driejarige hengst vanaf veulen al deelde met Jelmer Chardon. Gerben ging bij Chardon in de opfok en kwam in de zomermaanden terug naar Sint Annaparochie om daar met de hele koppel in de wei te gaan. De familie Reijenga heeft hun hengst van een afstand gevolgd: ‘Hij heeft het super gedaan in de ABFP, 83,5 punten aangespannen en 86 punten onder het zadel. Jelmer heeft Gerben verkocht aan Stoeterij Galloper.’ Gerben was met amazone Marsja Dijkman uitgenodigd voor de FTC instructiedagen, wat nu is omgezet naar het insturen van een filmpje. Voor multitalent Gerben ongetwijfeld de start van een mooie sportcarrière.

Vorig artikelHet jaar van … Lisanne Veenje
Volgend artikelHet jaar van … Udo de Haan