“Gjalt 426 vindt zijn nieuwe stal fantastisch!”

Stoeterij Wickeschliede in Meinerzhagen (Sauerland) is verbouwd. “Een behoorlijke metamorfose, en het is nog niet helemaal klaar, maar de paarden staan al heerlijk in hun nieuwe box of buiten in de aangrenzende paddock”, vertelt eigenaresse Stephanie Dietrich enthousiast. “Ook onze dekhengst Gjalt 426 geniet, hij staat samen met zijn buurman lekker in het zonnetje.”

Op Gestüt Wieckeschliede worden Friese paarden gefokt, opgefokt, getraind en verhandeld. De stoeterij huisvest niet alleen Gjalt 426, maar ook de bekende tuigmerrie Jetske van Diphoorn (Norbert 444). Verder is het Gestüt een dekstation, pensionstal voor fokmerries en revalidatiecentrum. “Vooral ook die laatste categorie heeft onze aandacht”, aldus Stephanie. “We werken samen met een dierenarts en andere specialisten zoals fysiotherapeut, chiropractor en hoefsmid, om ervoor te zorgen dat paarden die speciale zorg nodig hebben weer fit worden. We doen onder andere aquatraining en zijn bezig met een nieuwe – en in Duitsland unieke – behandeling tegen chronische pijn, zoals arthrose.”

Inbreng van de hele familie

De nieuwe stallen zien er koninklijk uit, zoals het de Friese paarden betaamt. Zo zijn de boxen 4 bij 5 meter, extra groot dus, en hebben de paarden te allen tijde een uitloop naar hun privé-paddock, waar ze ook volop contact hebben met hun buren. “Alleen het beste is natuurlijk goed genoeg voor onze zwarte parels! We zijn erg trots op het bedrijf en hoe het er nu uitziet. Het is echt een bedrijf met inbreng van de hele familie: iedereen had zijn eigen ideeën en in overleg met de architect zijn die allemaal terug te vinden in het uiteindelijke resultaat. Ook veel werk hebben we zelf gedaan; mijn vader het metaalwerk, een oom de aanleg van de paddock, mijn vriend de vloeren… dat maakt het extra bijzonder.”

Fokproducten

Op de stoeterij worden elk jaar ook veulens geboren, van eigen en andermans fokmerries. Stephanie: “Dit voorjaar hadden we er vier, volgend jaar verwachten we het dubbele aantal veulens. Heel spannend is het dat we in december ook onze eerste jonge hengsten op de eerste bezichtiging, twee jonge Omers. De ene is het allereerste veulen dat hier geboren werd. Hij heet Heinrich. Dat is natuurlijk geen echte Friese naam, maar hij is genoemd naar de vorige eigenaar van het bedrijf.”

Lage verwantschap

De tweede jonge hengst die aangemeld is voor Drachten, is aangekocht. “Ook dat is een bijzonder paard”, vertelt de eigenaresse van Stoeterij Wieckeschliede. “Hij is zelf een inteeltproduct, ingeteelt op een lage verwantschap. Dat is iets waar wij enorm op letten, en dat geldt ook voor de afwezigheid van erfelijke gebreken. We zijn heel benieuwd wat de juryleden van hem vinden; het is een hengst die – als hij goedgekeurd wordt – alle merries zou kunnen dekken wat betreft verwantschap.” (CD)

Vorig artikelUitslag enquête locatiekeuringen
Volgend artikelHoe is het gegaan met het fokadvies van CK-kampioene Wietske?