GP-amazone Christa Larmoyeur vindt haar ‘speld in een hooiberg’ Dusse van Jildou Z (Tsjalle 454)

Anderhalf jaar geleden plaatste Grand Prix-amazone Christa Larmoyeur een oproepje: ‘Kwaliteitsvol Fries paard gezocht’. Ze bekeek een paar paarden, totdat de zoektocht vanwege drukte thuis op een laag pitje kwam te staan. En toen kwam ze ‘heel toevallig’ alsnog haar droom-Fries tegen: Dusse van Jildou Z (Tsjalle 454 x Jasper 366). Sinds gisteren staat de 5-jarige hengst op stal in Winschoten.

‘Altijd al heb ik een zwak voor Friese paarden gehad. Ik heb zoveel leuke dingen beleefd met dit prachtige ras! Ik zette de Friezentrein op, een showteam waar we onder andere mee op het CHIO Aken hebben gereden en op Indoor Friesland. Telkens reed ik op een paard van een ander. Dus eind 2020 bedacht ik: “Nu wil ik er eentje helemaal voor mezelf!”’

Maat en kwaliteit

Het oproepje op social media leverde ontzettend veel reacties op. ‘Ik ben ook bij een aantal paarden gaan kijken, maar ze waren het steeds net niet. “Mijn” Friese paard moest veel maat hebben – ik ben 1.80m – en ook het talent hebben voor de hogere dressuur. Ik wilde gewoon graag een Fries paard waar ik lekker mee aan de gang kon gaan.’

Show met Friese paarden

Dit (na)jaar mogen de Friese paarden weer op twee evenementen aantreden: ‘Een paard lenen is geen enkel probleem’, aldus Christa. ‘Maar hoe leuk is het als ik in de toekomst niet meer afhankelijk ben van anderen als zich zo’n show aandient?!’

Wat een prachtpaard

Dusse ‘ontdekte’ ze bij haar leerling Britt Muis. ‘Zij had een video op Facebook gezet met Dusse. Ik reageerde met een hartje, wát een prachtpaard! Britt merkte daarop op dat “hij net wat voor mij zou zijn”. Dus ik naar Stadskanaal, nog lekker dichtbij ook. En ja, inderdaad, net wat voor mij: groot, knap, modern, met ongelooflijk veel behang, een prachtig hoofdje: een paard met veel uitstraling, en een super draf en galop.’

Ideale leeftijd

Daarbij heeft Dusse de ideale leeftijd. ‘Met een 5-jarige kan je fijn aan het werk gaan. Dan nog het puntje: is hij gezond? De keuring wees uit dat de hengst helemaal ok bevonden was. En de prijs, die was ook niet te gek. Af en toe noemen verkopers van die fancy bedragen … ‘ En zo had Christa “zomaar ineens” haar eerste eigen Friese paard gekocht!

Karakter en instelling

Christa noemt met name het karakter als grote voordeel van een Fries paard. ‘Als je daar staat bij de ingang van de hal in Leeuwarden, en het publiek gaat uit z’n dak, de volumeknop van de muziek staat vol open, en jij moet naar binnen met je paard, dan ben je blij dat je op een cool Fries paard zit, die één oor verdraait en zegt: “OK, weg gáán ervoor!”’

Wedstrijden

Meteen nadat ze het goede nieuws dat haar allereerste eigen Friese paard bij haar op stal staat gedeeld had op haar Facebookpagina, kreeg ze een berichtje van Lucas de Vries dat ze bij deze uitgenodigd is om mee te doen aan de wedstrijd in Assen van Vrienden van het Friese paard 2.0, op 24 september. ‘Dat is misschien nog wat vroeg’, lacht de amazone. ‘Eerst maar eens elkaar beter leren kennen. Maar ik kan niet wachten om met Dusse te beginnen. Morgenvroeg is hij de eerste!”

Vorig artikelEsther Postmus over Coco WE (Hessel 480): ‘qua karakter is hij het beste wat je kunt krijgen’
Volgend artikelLivestream ABFP-eindtest 3 – woensdag 8 en vrijdag 10 juni