Grand Prix-startbewijs voor Matthys 504: ‘Hij werkt altijd zo goed mee!’

Corina van de Bunt - Matthys 504 KFPS Hengstenkeuring 2023 © DigiShots

De subtop wedstrijd in Hillegom leverde vrijdag een mooie score van 63,33% op voor Matthys 504 Sport Elite AAA en Corina van de Bunt in de Intermediair II. Dat betekent dat de combinatie nu startgerechtigd is in de koningsklasse, de Grand Prix. ‘En dat terwijl er nog heel veel rek in die score zit’, aldus de amazone.

Goede cijfers waren er al voor de pirouettes en de piaffe-passage tour. ‘Op het protocol stonden 7,5-en voor beide pirouettes. Die punten tellen dubbel. De juryleden waardeerden ook zijn piaffes en passages met zevens en 7,5-en. Helaas zat ik zelf fout bij een wisselserie; ik zette niet goed in en dus kregen we een 2 voor dat onderdeel. Ook voor mij is deze klasse nieuw, dus ik was heel tevreden met die ruim 63%’, vertelt Corina.

Onervarenheid

Er zaten ook nog wat slordigheidjes in die eigenlijk niet mogen gebeuren, zoals een pasje zetten tijdens het halthouden en groeten. ‘Dat is gewoon niet nodig. Zijn drafappuyementen waren goed en ruimscharend; bij de zigzag zette ik iets te scherp in. De algehele afwerking kan netter, dat heeft echt te maken met onze onervarenheid op dit niveau.’

Van show naar dressuurproef

Corina was goed te spreken met de manier waarop de Norbert 444-zoon zich liet rijden. We hebben allemaal van de combinatie kunnen genieten op de HK. ‘Het is een heel verschil voor zo’n hengst om een show te lopen of een dressuurproef. Ik vond het dus al heel fijn dat hij zo mooi rustig bij me bleef en zich zo goed liet rijden. Dat hij het altijd graag voor me doet, geeft wel aan hoe intelligent hij is en dat hij een super instelling heeft.’

Talentvol

De ‘Friese paardenexpert’ rijdt 10-jarige Matthys 504 al vanaf zijn derde en is altijd gek met hem geweest. ‘Hij werkt zo graag mee! Ik denk dat iedereen het gaaf zou vinden om met hem te rijden; hij heeft zoveel gummi in zijn lijf! Het is een paard met talent voor het ‘grote werk’ zoals ze dat dan noemen en het is prachtig om de reis naar het hoogste niveau met hem te maken.”

Lekker doortrainen

De amazone wilde de hengst nog graag een keer starten in de Inter II voordat het dekseizoen van start gaat. ‘Hij liep thuis zo fijn! Lekker dat die winstpunt binnen is. Matthys kan zich nu dan richten op het dekken. Intussen blijven we rustig aan doortrainen om de afstemmen te verbeteren en dan gaan we in de winter écht in de Grand Prix van start!’

Tymen 503

Stalgenoot Tymen 503 Sport AAA liep zaterdag in Westmaas een steady Prix St. Georges-proef, al was het even omschakelen van een binnen- naar een buitenbaan. Het is alweer het vierde winstpunt in de Lichte Tour voor de 8-jarige zoon van Tsjalle 454.

Matthys 504 en Tymen 503 (en alle andere hengsten die Van Manen aanbiedt) zijn te zien op de hengstenshow in Ede op 31 maart. (cd)

 

Vorig artikelNK Indoor : top 10 notering voor Finne (Jehannes 484) en Evelyn (Nane 492)
Volgend artikelNK Indoor : Whiskey (Pier 448) bij top 5 van Nederland in klasse Z1