Grote invloed Beart 411 op toplijst fokwaarden merries

Beart 441, hofleverancier van merries met hoge fokwaarden

Beart 411 heeft onverminderd grote invloed op de toplijsten met merrie-fokwaarden. Zijn dochter Miranda van de Olde Mette Moate voert -net als vorig jaar- de lijst aan, maar de concurrentie komt dichterbij.

Net als voorgaande jaren worden de fokwaarden voor merries in drie lijsten gepresenteerd. Een lijst met de hoogste merries voor alleen exterieur, een lijst met laag verwante merries met hoge exterieurfokwaarden en een lijst met de hoogste merries voor een combinatie van exterieur en sport aanleg.

Sportaanleg & exterieur
In de gecombineerde lijst van exterieur en sport aanleg staat Beart 411-dochter Miranda v.d. Olde Mette Moate, net als vorig jaar, op kop. Nieuw op de tweede stek staat haar halfzus, de 4-jarige Kroonmerrie Veronique. Vorig jaar debuteerde ze na haar fokdagkampioenschap in Assen al hoog in de lijst van exterieurmerries. Sindsdien was ze succesvol in de Pavo Fryso Bokaal en rondde ze een prima IBOP-proef af. Veronique, drachtig van Omer 493, is hiermee uit het zelfde hout gesneden als haar moeder Douwina van de Goede Ree. Deze Norbert 444-dochter, ook al eens fokdagkampioene in Assen, is inmiddels Model en Sport. Nieuw op de vierde plaats staat eveneens een vierjarige Kroonmerrie van Beart 411: Tjitske fan Stal Bellefleur. Tjitske werd dit jaar Kroon verklaard, na een IBOP van ruim 80 punten. Tjitske zal volgend jaar een veulen van Jehannes 484 krijgen. Op plaats 6 en 7 eveneens twee nieuwkomers: Vièn fan ‘e Boerestreek en Twinka. Beide 4-jarigen maakten eind vorig jaar deel uit van het nakomelingenonderzoek van hun vader Bartele 472 en beide komen ze uit een dochter van Beart 411. Tot zover de overeenkomsten, want Vièn is inmiddels Kroon, terwijl Twinka als stamboekmerrie door het leven gaat. Haar beweging aan de hand stond een hoger predicaat in de weg. Ze compenseerde dit echter overtuigend met een ABFP-test van 82.5 (met een 8.5 voor de draf). Vièn, met 83 punten succesvol in dezelfde ABFP-test als Twinka en drachtig van Nane 492, is inmiddels in Mexicaanse handen.

Toplijst exterieur
De toplijst voor fokwaarden exterieur wordt sinds jaar en dag aangevoerd door Beart 411-dochter (en uit oud-CK kampioene Gonda F.T.) Wille fan Synaeda. Wille staat in de gecombineerde lijst exterieur en sportaanleg op een verdienstelijke vijfde plaats. In de top 25 vinden we vier (3-jarige) nieuwkomers, twee van Alwin 469 en twee van Hessel 480. Op plaats 6 vinden we Zaza van de Meikade (Alwin 469 x Pier 448). Haar moeder is getooid met een hoge IBOP (en dito fokwaarden), waarmee Zaza in potentie een merrie is die in de toekomst hoog in de gecombineerde lijst kan komen te staan. Halfzus Wende van de Zunne, de resevekampioene bij de driejarigen tijdens de CK vinden we op plaats 14. Via een Stermerrie van Beart 411 stamt ze uit Floor Brechtsje. Deze Stermerrie van Teunis 332 is ook de grootmoeder van de vorig jaar goedgekeurde Tiede 501. Wycke van Gorsveld staat op plaats 17. Deze eerste premie Stermerrie van Hessel 480 uit een eerste premie Stermerrie van opnieuw Beart 411 heeft ook al een ABFP-test van ruim 80 punten. De laatste nieuwkomer in de top 25 is Kroonmerrie Zus v/d Bokkefarm op plek 23. Voor vader Hessel liep ze verdienstelijk het nakomelingenonderzoek met een ABFP-score van 78 punten. Ook zus stamt uit een Stermerrie van Beart 411, die een nadrukkelijk stempel drukt op de toplijsten van de merries.

Exterieur en laagverwant
De lijst van laagverwante merrie kent met Lolkje v.d. Maria Louise Hoeve (Pier 448 x Doaitsen 420) weliswaar een nieuwe koploper, maar kent weinig debutanten. Het lijkt dat hiervoor gewacht moet worden tot over twee jaar de eerste driejarige dochters van Omer 493, als driejarige, gekeurd worden. Van de nummer twee van de lijst, Kroon Sportmerrie Lieve van Dulve (Gjalt 426 x Felle 422) zal in 2019 haar laagverwante zoon Yannick van Dulve (Fabe 348) deelnemen aan het Centraal onderzoek.

Toplijst Exterieur en Sportaanleg
Toplijst Exterieur
Toplijst laagverwante merries

Vorig artikelPrinsjesdag met Koninklijk paard
Volgend artikelZes nieuwe KFPS hengsten