Heidi en Rikaardt H (Maiko 373 x Mintse 384) op weg naar WEG 2026

Down Under, in Australië, hebben Heidi Ford en haar 11-jarige ruin Rikaardt (Maiko 373) een bijzonder verhaal te vertellen. Een verhaal over ernstige ziekte, over een Fries paard dat een lichtpuntje bleek te zijn in donkere dagen en over een samenwerking in de dressuursport tussen Heidi en Rikaardt in de hoop deel te kunnen nemen aan de Para-Dressuur op WEG 2026, de Wereld Equistrian Games, in Aken.

Intermediair FEI2*

Heidi en Rik – zoals ze haar ruin noemt – reden onlangs in het Australische Willinga een CPEDI 2*/3* evenement. Ze reden de Intermediate FEI para-dressuur Grade V waarmee ze nog maar net waren begonnen. Ze hadden een zeer succesvolle wedstrijd en er staat ze nog veel te wachten, vertelt Heidi. ‘Als Fries paard is Rik een opvallende verschijning hier in Australië, er zijn niet veel paarden die meedoen en nog minder die Para-paarden zijn. Hij heeft veel fans waar hij ook komt met zijn pluizige sokken en liefde voor kusjes’, zegt Heidi, die goed eindigden in hun klassen en eind februari FEI 2*-kampioen werden in Willinga.

Lichtpuntje in moeilijke tijden

Heidi, moeder van twee kinderen, kocht Rikaardt (ruin) op driejarige leeftijd en leidde hem zelf dressuurmatig op. In 2018 werd Heidi echter ernstig ziek. Ze kreeg een zeldzame vorm van kanker waarbij ze haar buikwandspieren verloor, een jaar later kreeg ze borstkanker, en bilaterale borstamputatie met chemo. ‘Tussen alle pijn en verdriet door was Rik altijd mijn lichtpuntje. Hij deed zijn best voor me en zo hielp hij me door een moeilijke periode in mijn leven. Ik heb nog nooit een ras ontmoet dat zo gefocust is op zijn persoon als ze voor je kiezen, zo bijzonder.’

Samen leren communiceren

Heidi moest na haar ziekte helemaal opnieuw leren lopen EN paardrijden, want ze was vastbesloten om weer in het zadel te komen met Rikaardt. We moesten helemaal opnieuw met elkaar leren communiceren’, legt Heidi hun inspirerende verhaal uit. Het was een lange weg, en het was moeilijk, maar Rik heeft ervoor gezorgd dat ik weer met veel plezier dressuur kon rijden.’ En zo gingen ze weer samen wedstrijden rijden. Rik was onzeker in het begin. ‘Maar hij vertrouwt me volledig en geeft me elke keer het beste van zichzelf en zorgt nu voor me.’

Geboren in Australië

Rikaardt is in 2013 geboren en opgegroeid in Australië. Hij werd gefokt door M & J.A. Minns in Pheasants Nest, Sydney en werd als driejarige onbeleerde ruin verkocht aan Heidi, die in Sydney, New South Wales woont. Hij is een zoon van Maiko 373, waarbij Heidi opmerkt dat deze hengst ook in de pedigree staat van Elias 494. Zijn moeder is Merel L. van Stal Linde, een stamboekmerrie van Mintse 384 uit Stermerrie Ryanne V. (Oltman 317 x Hearke 254) uit stam 19. Merel maakte als vierjarige de oversteek naar Australië waar ze inmiddels al 10 nakomelingen op de wereld zette. Rikaardt is haar vierde.

 

 

 

 

Vorig artikelNieuw bestuur bij Fokvereniging Limburg
Volgend artikelHilbrân (Wybren 464) en Sepke (Tiede 501) in de running voor CO USA