Henk en zijn Friese merrie op ploegwedstrijd: ‘Stuurmanskunst en gehoorzaamheid’

Henk Prenger in actie als ploeger met menner Susanne Centen (Foto: Marco Ooink)

Het land ploegen met een paard wordt allang niet meer gedaan, maar dat geldt niet voor de Vereniging het Aangespannen Recreatiepaard. Elk jaar organiseren ze een onderlinge ploegwedstrijd waaraan Henk Prenger ook vaak deelneemt met zijn Friese paarden. Deze keer deed hij dit met zijn Friese merrie Mirthe van de Prengerhoeve en hiervoor mochten ze de vijfde prijs in ontvangst nemen.

Jaarlijkse ploegwedstrijd

Op 22 oktober organiseerde de Vereniging het Aangespannen Recreatiepaard traditiegetrouw haar jaarlijkse onderlinge ploegwedstrijd. Op de velden van Radewijk in Overijssel verzamelden zich, onder perfecte omstandigheden, diverse leden. Een van de vaste deelnemers is Henk Prenger uit het Overijsselse Hoogenweg; hij spande zijn 4-jarige Friese merrie Mirthe van de Prengerhoeve in om de strijd met de verschillende combinaties aan te gaan.

Verschillende gebieden, verschillende paarden

Tot omstreeks 1950 waren het nog paarden die ingezet werden voor de ploeg. Het Friese paard was voor de jaren vijftig nog een ‘welstandpaard’ maar werden steeds krachtiger, zwaarder en kleiner gefokt zodat ze ook mee konden doen als werkpaard. Na de vijftiger jaren nam de automatisering steeds verder toe en nam de tractor het landbouwwerk steeds meer over van de viervoeter. ‘Welke paarden destijds werden gebruikt voor het ploegen, lag ook aan het gebied waar je woonde’, verteld Henk. ‘In het ene gebied zag je meer tuigtypische paarden, in het andere gebied meer Friese paarden of kleinere trekpony’s zoals de Haflinger.’

Gecharmeerd van het Friese paard

Henk Prenger is in het bezit van vier Friese paarden: ‘Ik ben gecharmeerd van het Friese paard met zijn mooie voorkomen en zijn geschikte karakter.’ Henk vult aan: ‘Het paard moet geschikt zijn om te trekken, recht zijn en goed stil kunnen staan. Een paard wat trekt wil veelal hard gaan lopen, dat is niet wat we willen wanneer we gaan ploegen. Het paard moet wennen aan een ploeg en leren wat de bedoeling is, daarnaast komt het aan op de stuurmanskunsten van de menner en de ploeger’ zo legt Henk uit. ‘Mirthe v/d Prengerhoeve had haar ploegdebuut en heeft inmiddels alles goed onder de knie, ze weet precies wat de bedoeling is’, vertelt een trotse Henk.

Dertig jaar traditie

Gerrit Jan Lennips is voorzitter van de menvereniging uit Hardenberg en omstreken. Hij vertelt: ‘we organiseren al dertig jaar ploegwedstrijden en inmiddels zijn deze wedstrijden ingesleten traditie geworden onder onze leden.’ Henk vervolgt: ‘maar liefst drie juryleden beoordelen elke combinatie op de inzet van de insnijding in de grond, ook wel de ‘voor’ genoemd, of de voor recht is en of het einde van de voor mooi afgewerkt is’, zo vertelt Henk. ‘De meetlat komt eraan te pas om te controleren of de voor wel de exacte diepte van de vastgestelde achttien centimeter heeft.’ Gerrit Lennips vult aan: ‘daarnaast wil de jury zo weinig mogelijk groen gewas boven zien, dus het land moet mooi zwart zijn’. Na het gedane werk is er in de feesttent plek voor een hapje en een drankje. ‘De gezelligheid staat absoluut voorop’, zo sluiten Henk Prenger en Gerrit Jan Lennips af.

Vorig artikelSarcoïden *met video*
Volgend artikelIBOP Boxtel: Kroon voor Gucci (Alwin 469) en Hanne (Alwin 469), topscore voor Oukje (Tsjalle 454)