Het jaar van…..Hennie Roffel

Hennie en Renske Carmen met hun Xerxina Award.

Ondanks de coronamaatregelen heeft Hennie Roffel een druk jaar achter de rug.
Toen begin van de lente langzaam de wedstrijdsport weer op gang kwam, schitterde Hennie meteen met de jonge dekhengst Fryso 518 tijdens de Young Friesian Dressage Competition in Tolbert. ‘Ik gaf al een tijdje les aan de meiden op stal bij de familie Annema, toen ze me vroegen om hun twee jonge hengsten te trainen voor het Centraal Onderzoek’ vertelt Hennie. ‘Dit was weer een hele nieuwe ervaring voor me, want ik had zoiets nog nooit gedaan!’. Uiteindelijk haalde een van de hengsten de eindstreep en ging verder als Fryso 518, die dus nog steeds met veel plezier wordt gereden en uitgebracht door de amazone uit Tijnje. ‘We hebben een fijne klik en het is een heerlijk paard om mee te werken. Hij laat zich echt super zien onderweg, en zo rijden we ons mooi in de kijker, bijvoorbeeld door zo’n competitie in Tolbert te winnen’.

Renske Carmen nieuwe buurvrouw

Dat balletjes dan kunnen gaan rollen, bleek wel toen Hennie een telefoontje kreeg van Elvera Scholten, eigenaresse van Renske Carmen f.d. Visscherwei Model Sport Elite AAA (Tsjalke 397 x Olof 315). ‘Elvera ging terug naar Friesland verhuizen en bleek schuin tegenover mij te komen wonen! Ze vroeg me of ik tijd en ruimte had om Renske Carmen te gaan trainen, ze zou het prachtig vinden als de merrie ook thuis kon komen’. Vanwege de dracht van een Wibout 511 veulen begon de combinatie rustig thuis met trainen maar Hennie wist wel meteen dat ze een powerhouse onder het zadel had: ‘de eerste keer opstappen was meteen een ‘WOW’ gevoel’. De merrie was fijn opgeleid door Isabelle Vroomans en Hennie had een goede klik dus ze durfde het wel aan om Lichte Tour te gaan starten met de Tsjalke 397 merrie.

Xerxina Award

Het debuut in de Lichte Tour werd meteen de Subtop Meerdaagse in Tolbert. Een pittig concours maar ‘zo kon ik gelijk ervaren hoe Renske Carmen reageert op een flinke entourage’. En niet zonder succes want de combinatie reed naar winst en hiermee was het eerste winstpunt op weg naar Sport-Elite binnen. Het feit dat de merrie zoveel heeft gepresteerd op jonge leeftijd heeft ervoor gezorgd dat ze de Xerxina Trofee won, een nieuwe prijs in het leven geroepen om een merrie in het zonnetje die zowel in exterieur, beweging als sportprestaties tot de allerbeste van het Friese ras hoort.

‘Toen de trofee gegraveerd was, vond Elvera dat ik hem in ontvangst moest nemen, dat vond ik zo’n mooi gebaar! Het is fijn wanneer de samenwerking zo positief verloopt zoals ik dit mag ervaren met de eigenaren van mijn huidige trainingspaarden’.

Na de Xerxina trofee kwam nog het Sport-Elite predicaat èn een AAA score IBOP. De merrie blijft komende jaar gust, zodat de combinatie door kan trainen voor het allerhoogste niveau in 2022; de Grand Prix. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat Renske Carmen dit kan, ze heeft zoveel instelling en go en beheerst vele onderdelen van het hoogste niveau al’.

Vorig artikelGoede start voor een gezond veulen
Volgend artikelBestel alvast uw catalogus voor de Hengstenkeuring 2022