Het jaar van…. Marc-Peter Spahn

Marc Peter Spahn - Elias 494 Gothenburg Horse Show 2020 © Digishots

Ondanks alle coronamaatregelen en onzekerheden, ging 2021 goed van start voor Marc-Peter Spahn en Elias 494 (Jorn 430) met een CDI5*-wedstrijd in Qatar. Phryso.com blikt samen met de ruiter terug op een jaar vol bijzondere paarden, keuzes en resultaten.

‘In 2020 werd ik flink afgeremd door de coronasituatie, maar naarmate het langer duurde ga je toch zoeken naar een manier om toch je werkzaamheden door te laten gaan’, blikt Spahn terug op de start van de coronapandemie. ‘Er werden nationale wedstrijden afgelast en er kwam een regelgeving dat je alleen als professionele ruiter mocht starten op Grand Prix-niveau. Op dit moment stond ik te wachten om met Elias internationaal te starten. Ik had hem voorbereid en jaren getraind totdat hij er klaar voor was en kennis had gemaakt met wedstrijden. We wilden aan de bak en gewoon gaan, maar de coronamaatregelen stonden in de weg’.

Prachtige ervaring

De dressuurruiter had gemikt om Elias te laten shinen op 11-, en 12-jarige leeftijd. Helaas werden juist op dat moment alle wedstrijden op nationaal niveau afgelast. ‘De wedstrijden gingen steeds meer van start, het moeilijke hieraan was dat die wedstrijden maar een stuk of twintig startplaatsen hadden. Heel Europa wilde hieraan meedoen, dus de startplekken zaten vaak direct vol met de mensen die het hoogst op de wereldranking staan. Het was proberen en hopen dat je ertussen komt, wat me bij één kans lukte’.

Het jaar 2021 ging voor Spahn van start met een hoogtepunt dat de ruiter niet meer gaat vergeten. In januari kreeg hij een uitnodiging om te komen strijden op CDI5*-niveau in Doha, Qatar. De combinatie reed naar 67,76%. ‘Eerst vond ik het heel spannend om zoiets te gaan doen, want het was een lange reis en al die coronamaatregelen en de quarantaineperiode van Elias vergden veel voorbereiding. Uiteindelijk was alles voor vijf minuten wedstrijdrijden, maar het was een prachtige ervaring die ik waarschijnlijk nooit meer mee ga maken. Ik wilde zo goed mogelijk presteren, maar uiteindelijk was het gewoon heel mooi om dit allemaal mee te mogen maken. Hier ga ik zeker positief op terugkijken”.

Kort maar krachtig

Eenmaal terug in thuisland hoopte de ruiter nog enkele wedstrijden mee te kunnen pakken, omdat de combinatie dekseizoen-wedstrijden niet haalbaar is voor de hengst. ‘Je bent vaak een paar dagen onderweg, dus het past niet in het dekschema als je lang van huis bent. Ik heb hem een paar keer opgegeven voor wedstrijden dichtbij huis, maar ik kon alleen maar wachten tot het dekseizoen klaar was. Vervolgens heb ik me opgegeven voor meerdere nationale en internationale wedstrijden. In Tolbert haalden we een mooie score, maar de rest van de internationale wedstrijden werden daarna allemaal afgelast. Elias heeft toen eigenlijk niet de kans gehad om zich te laten zien. Ik ben blijven mikken op internationaal starten. Nu helemaal aan het einde van het jaar wilde ik nog één wedstrijd meepakken en reden we vlak voor de lockdown naar een tweede plaats. Dus ik moet zeggen dat we een heel kort, maar een fantastisch seizoen hebben gehad. Het waren allemaal goede resultaten, heel regelmatig met dikke scores dus ik ben heel tevreden’.

Mees 497

In juli nam Spahn plaats in het zadel van Mees 497 (Tymon 456). ‘De plannen waren al langer aan de gang, want ik vond Mees al heel lang een interessant paard qua beweging. We zijn verder gegaan met kennismaken en wennen aan elkaar en hebben een paar keer getraind in de inrijbaan op wedstrijd. We zijn een keer echt gestart om te kijken hoe dat was, maar de volgende keer wil ik hem echt goed voor elkaar hebben. Je kan natuurlijk thuis verder trainen naar de Zware Tour, maar om de volgende stap te zetten is het belangrijk om te weten hoe een paard op wedstrijd reageert. Als thuis iets goed gaat, betekent het niet gelijk dat het in de ring ook goed gaat. Dat is een punt waar we nog aan gaan werken de komende tijd’.

Kerstconcours

De ruiter sloot dit jaar noodgedwongen af op het kerstconcours in Exloo, waar hij met Elias een score van 69,6% haalde. In het zadel van ‘Ferrari’ Gigantisch (Anders 451) reed de ruiter naar 66,1%. ‘Ik heb Gigantisch als jong paard gereden en kwam hem vaak tegen op clinics. Ik wilde graag dat zo’n paard in het buitenland niet in de resultaten verloren gaat, omdat ze daar niet altijd veel waarde hechten aan stamboekgegevens bijhouden. Helemaal omdat het een zoon van Anders is heb ik er zelf ook belang bij. Ons eerste doel was om het Elitepredicaat te behalen. Hij heeft al vijf winstpunten in de Prix St. George, maar de helft daarvan heeft hij in Zweden behaald. In principe is hij al Elite, maar ik wil het zelf nog helemaal afmaken. Afgelopen jaar heeft hij drie wedstrijden gestart waar twee weken tussenzaten, met scores van 62%, 64% en 66%. De punten gingen vlot omhoog en ik weet zeker dat er nog veel meer in dit paard zit’.

Stap overslaan

Spahn had dit jaar ook nog jonge troeven onder het zadel. Zo won hij met Armani (Jasper 366) de kampioenschappen op M2-niveau en traint hij hard met Koedie (Anders 451) voor het Elitepredicaat. Ook Anders-zoon Jeroen Poll laat zich goed zien. ‘Omdat de wedstrijden alleen openwaren voor de topsport stond ik een beetje voor een keuze. Ik wist niet hoe lang de corona nog zou duren, maar ik wilde ook niet zomaar een stap overslaan. In mijn achterhoofd hield ik wel dat ik vaker paarden bijna in de Grand Prix had, maar dat er op het laatste moment iets tussenkwam waardoor dat doel nooit behaald is. In januari wilde ik de stap wagen en Jeroen ook Grand Prix te starten, terwijl hij nog eenmalige Inter1 en nog nooit Inter2 had gelopen. Het was heel spannend om zoiets te doen, maar het pakte goed uit en hij haalde direct 66%. Vanaf toen heb ik hem elke wedstrijd meegenomen. Niet altijd om mee te rijden, maar gewoon om hem te laten wennen’.

Goede voornemens

De ruiter heeft goede voornemens opgesteld voor 2022. ‘Mijn doel is om internationaal te gaan rijden met Elias, zolang er geen dekseizoen is. Daarna hoop ik internationaal verder te gaan met Jeroen, zodat die twee elkaar een beetje afwisselen. Verder kijk ik wel hoe alles loopt, maar dan wordt ik niet afgeremd als het dekseizoen begint. Uiteindelijk hoop ik met Elias naar de Wereldbekerwedstrijd in Göteborg te kunnen, het is afwachten hoe dat loopt’, sluit hij af.

Vorig artikelKroonmerrie Sjaantje Sport AA (Tsjerk 328) genomineerd voor Paard van het Jaar in de VS
Volgend artikelSpannende strijd tussen Boukje en Tizian voor titel Paard van het Jaar 2021