Het jaar van….Martha van der Meulen

Martha van der Meulen met de zelfgefokte Preferente Minke fan de Broekfinne Kroon Sport Prestatie AAA (Jasper 366)

Het Preferentschap van de zelfgefokte Minke fan de Broekfinne Kroon Sport Prestatie AAA (Jasper 366) is voor Martha van der Meulen de meest memorabele gebeurtenis van 2021. Martha timmerde het afgelopen jaar behoorlijk aan de weg met haar fokproducten: twee ‘Fan de Broekfinne’-hengsten werden aangewezen voor de tweede bezichtiging.

ET en drachtig

Martha van de Meulen is in de Friezenwereld vooral bekend als amazone, zo bracht zij in het verleden dekhengsten Bikkel 470, Rommert 498 en Siert 499 onder het zadel uit in de sport. Martha leidt ook haar eigen fokproducten op in de dressuur: Minke heeft het Sportpredicaat maar is ook Prestatiemerrie omdat drie Tsjalle 454-nakomelingen, waarvan Milo fan de Broekfinne deelnam aan het Centraal Onderzoek, door Martha naar het Z werden gereden. ‘Minke is mijn alles,’ zegt Martha,’het is echt een geweldige merrie.’ In 2018 werd met succes een embryo van Minke en Jehannes 484 overgezet naar een draagmerrie. Tot ieders verrassing bleek Minke daarna ook nog zelf drachtig te zijn van deze hengst.

Preferente Prestatiemerrie

Een klein jaar later moest Minke met spoed naar de kliniek in Wolvega worden gebracht omdat het veulenen veel te lang duurde. Daar bleek dat het veulen dwars in de baarmoeder lag en Minke onderging een keizersnee: ‘Gelukkig is ze er helemaal bovenop gekomen, maar ze is daarna wel met pensioen gegaan als fokmerrie. Zoiets wilde ik met Minke niet nog een keer meemaken.’ Het hengstje dat die nacht door de dierenarts werd gehaald, Jakko fan de Broekfinne, werd begin december Ster en mag naar de tweede bezichtiging: ‘Ik wilde heel graag dat Minke Preferent zou worden, en dat is nu gelukt.’

Makkelijke bewegers

De Tsjalle 454-dochter van Minke, Wikje fan de Broekfinne Ster Sport AAA, kreeg in 2019 een zoon van Ulbrân 502, Jeen fan de Broekfinne. Ook Jeen mag zich opmaken voor de tweede bezichtiging. ‘Jeen en Jakko zijn fijne paarden met een makkelijke manier van bewegen. Ik heb de training voorzichtig opgepakt met longeerwerk en ze gaan naar Tsjalling de Boer voor het keuringsklaar maken. Jeen is geprikt voor het afstammelingenonderzoek van Ulbrân 502.’ Wikje is opnieuw drachtig van Matthys 504, ze kreeg dit jaar al een merrieveulen van de oud-Hengstenkeuringskampioen.

Druk met dressuur

Het was voor Martha een druk jaar in de dressuurring. Zo rijdt ze een aantal merries voor Fokke en Maaike Herder, waaronder Elbrich fan ‘e Herdershoeve Kroon (Jehannes 484) die ze naar een AAA-score van 82 punten in de IBOP reed. Afgelopen september behaalde Martha met de vijfjarige Bernau fan ‘e Herdershoeve Ster AA (Jehannes 484) 79,5 punten in de IBOP. ‘Ze doen het ook goed in de indoor en outdoor competities,’ zegt Martha,’het zijn grote merries, dus ik moet het wel rustig aan doen met ze.’  Daarnaast traint Martha paarden voor Stal Bûtemare die in Ditmer fan ‘e Bûtemare Ster (Markus 491) een hengst voor de tweede bezichtiging hebben nadat Martha de vierjarige hengst onder het zadel voor de jury presenteerde: ‘Ditmer start ik nu in de L2. Met Louke fan ‘e Broekfinne, ook een Sterzoon van Minke, rijd ik in het ZZ Zwaar. Louke is verkocht maar ik blijf hem rijden voor de nieuwe eigenaren. Dat hoop ik ook in het nieuwe jaar te blijven doen.’

 

Vorig artikelSpannende strijd tussen Boukje en Tizian voor titel Paard van het Jaar 2021
Volgend artikelHet jaar van … Dana van Lierop