Het jaar van…….Mechteld Jonker

Afgelopen September werd Mechteld Jonker voorzitter van de Vereniging het Friese Tuigpaard, dus hoe een vol jaar als voorzitter is kan ze nog niet helemaal vertellen. Wel valt er genoeg te vertellen over 2021 als tuigliefhebber, het was op verschillende fronten een roerig jaar.

SAS

Natuurlijk was er na het niet meer onder de KNHS vlag doorgaan als aangespannen sport in 2020 en 2021 het nodige werk te verzetten. Samen met de VHN en VERT werd uitwerkt wat er door de nieuwe overkoepelende stichting SAS tot nu toe is opgezet: ‘Het was een flink project’ vertelt Mechteld, ‘ze moesten alles zelf uitzoeken en opzetten, wat bij een KNHS natuurlijk al is vastgelegd en uitgestippeld’. Het is voor Mechteld niet SAS of KNHS, wel qua aangespannen sport, maar ze is naast haar betrokkenheid bij de VFT ook nog Examinator Instructeursopleiding bij de KNHS, en voorzitter van de technische commissie van de endurance bij het KNHS. ‘Ik ben ten alle tijden bezig de sport een warm hart toe te dragen, de tuigsport op poten te houden en te verbeteren. Helemaal in deze huidige tijd van dierenwelzijn en discussies over de sport’.

VFT

Binnen de Vereniging het Friese Tuigpaard vertrokken dit jaar de voorzitter en penningmeester waarop Mechteld zichzelf aangeboden om een functie te vervullen ‘Als we allemaal bijdragen houden we verenigingen draaiende en levendig’. De eerste maanden als voorzitter waren hectisch; vanwege het coronajaar viel er weinig te plannen maar des te meer te improviseren. ‘Opeens mochten er weer wedstrijden worden gereden, dus dat er nog paar hebben kunnen plaatsvinden is mooi’.

2022

Voor 2022 staat er genoeg op de planning voor de duizendpoot uit Sint Nicolaasga. ‘Aan de taken van de SAS moet verder invulling worden gegeven, zodat we op de beste manier onze waarden kunnen uitdragen, welzijn waarborgen, en daarin juryleden, leden en deelnemers meenemen’. Het beoordelingsprotocol moet voor iedereen duidelijk zijn en op dezelfde wijze geïnterpreteerd worden. Uniformering is een belangrijk aandachtspunt. Wat betreft de VFT had Mechteld graag een glazen bol gehad; ‘Er wordt steeds meer kennis opgedaan over corona en hoe we ermee om moeten gaan. Laten we hopen dat we het buitenseizoen weer volop kunnen benutten, dan kunnen alle rijders weer volop aan de slag en de paarden weer gericht inzetten in de tuigsport, waar ze de afgelopen twee jaar verkocht zijn of ingezet in een andere discipline die nog wel mogelijk was’.

 

Vorig artikelHappy new year!
Volgend artikelHet jaar van … Phryso.com