Het jaar van … Udo de Haan

Ciara S.R. met Udo de Haan (Foto: Johanna Faber)

Udo de Haan runt samen met zijn vriendin Daniëlla Smit het paardengedeelte van Stoeterij ’t Swarte Paert in Hemrik. Hij kijkt samen met Phryso terug op het jaar dat nu bijna voorbij is, en blikt ook even vooruit.

Over de successen in de sport kan Udo kort zijn: ‘Corona zorgde er net als in 2020 voor dat de concours hippiques werden afgelast, en dat heeft me wel aan het denken gezet. Ik was een echte tuigpaardenrijder, en had plezier in de intensieve training van een showpaard, maar ging me afvragen: vind ik dat nou eigenlijk nog wel zo leuk? Ik kwam tot de conclusie dat ik het deed “omdat ik dat gewend was”. Het plezier in het tuigen was ik na vijftien jaar een beetje kwijtgeraakt; daar ben ik nu mee gestopt. Maar ik zeg niet dat ik het nooit meer ga oppakken hoor!’

Bronzen Menner

Er is natuurlijk wel de mensport, en daarin excelleerde De Haan als altijd. ‘De verrassing van het afgelopen jaar was het winnen van de Horses2Fly-competitie met Ciara S.R. Kroon (Alwin 469) van de familie Vanderper. Ze was nog erg onervaren, maar liep op de laatste competitiewedstrijd, de finale, de sterren van de hemel en pakte zo de Bronzen Menner.’

Yersie C

Ook liepen weer diverse paarden met Udo aan de leidsels naar een topresultaat in de IBOP. ‘Ik noem bijvoorbeeld Yersie C (Hessel 480), die ik al twee keer eerder getraind had. De eerste keer dat ze de IBOP zou lopen, gooide corona roet in het eten, de tweede keer was ze drachtig, maar nu was het dan zo ver dat ze haar kunsten voor de menwagen kon laten zien, en hoe! Ze zette maar liefst 89 punten neer, nadat ze in 2019 al een AAA had verdiend onder het zadel. Nu start ik haar in de Horses2Fly competitie, en ook daarin haalt ze megahoge punten; ik hoop op de finale in februari 2022 met haar.’

Er waren meer merries die opvielen in de IBOP; tijdens de laatste proef startte ik drie goede paarden, en alle drie scoorden ze triple A. Het is mooi dat de jury de kwaliteit van de paarden ook herkent; ik kan wel vinden dat ze fijn lopen, maar de jury kan het net anders zien, dat is nu eenmaal zo.

Centraal Onderzoek

Naast het rijden van Friese paarden in de IBOP-proeven kennen we Udo ook als trainer van de Friese hengsten in het Centraal Onderzoek. “Daar ga ik ook mooi mee door, ook nu mijn “maat” Ito Werkman met wie ik dat al jarenlang doe; ermee gestopt is. Misschien wel juist daarom, want met Ito verdwijnt er veel kennis en kunde. Ik heb geen behoefte om te stoppen; dat zou ook niet handig zijn vanwege de continuïteit van het verrichtingsonderzoek.’

Samengestelde mensport

Voor volgend jaar ligt de focus van De Haan uiteraard op de Friese paarden, het rijden van succesvolle IBOP’s en het afleveren van fijn te rijden paarden aan hun eigenaren. Daarnaast zijn de pijlen weer gericht op de samengestelde mensport. Niet met Friese paarden, maar met zijn eigen span tuigpaarden. ‘Dit voorjaar startte ik als een soort geintje met deze vierjarige KWPN’ers, want ze waren in eerste instantie bedoeld voor de handel. Met Milan in het enkelspan werd ik zelfs Hippiade kampioen klasse L! Nu beginnen ze ook heel fijn te lopen als span; vandaar dat ik van plan ben om in ’22 met dit span terug te keren naar mijn roots. Ik stopte zo’n vijftien jaar geleden immers met het samengesteld mennen. De twee vossen lopen zo best, dat die wereld weer begint te lonken.’

Fokmerrie Renske

Dan hebben we de fokkerij nog niet bij de kop gehad. De Stoeterij heeft één Friese fokmerrie, de Modelmerrie Renske U (Beart 411). ‘Haar dochter Ieke Renske (Tymon 456) werd afgelopen jaar Ster. Een hele fijne merrie, die zich ook goed laat zien onder het zadel; ze mag hopelijk naar de halve finale van de Frisian Talent Cup. Volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer met haar naar de keuring voor graadverhoging, en misschien laten we haar de IBOP lopen. Renske is opnieuw drachtig van Fonger 478, waar ze dit jaar ook een mooi veulen van had. Daarnaast hebben we een 2,5-jarige merrie van Elias 494 van haar die volgend jaar naar de keuring gaat.

Grand Prix-debuut Izaak

‘Mooi was ook het Grand Prix-debuut van Daniëlla met Het Swarte Paert Izaak (stamboeknaam Izaak fan de Klaster Sport Elite A, v. Tjalf 433)’, geeft Udo aan. ‘Met Izaak kreeg ze van eigenaren Eppie de Jong en Gea Brouwer een kans om weer een paard hoog op te leiden, en het is super om te zien dat het dan lukt om zo’n prestatie neer te zetten!’ Een leuke ervaring was ook de fotoshoot met Izaak die leidde tot een postzegelserie waarbij de elfjarige hengst het Friese Paard vertegenwoordigt. ‘Mooie reclame voor ons bedrijf’, vindt Udo.

Frits de Jong

We hebben nu terug- en vooruitgekeken, maar Udo staat ook even stil: bij het overlijden van zijn inspirator Frits de Jong. ‘Door hem ben ik in de Friese paarden terechtgekomen. Voordat ik bij de familie De Jong ging stagelopen had ik geen hoge pet op van die ‘slome stampers’. Maar Frits had Olof, Reitse, en Bendert. Paarden met charme, paarden met prachtige gangen en met werklust. Dus door hem ben ik van het Friese ras gaan houden. En ja, ik denk er wel over na dat hij er niet meer is. Frits heeft veel voor het Friese paard betekend, en ook mijn carrière mede bepaald.’ (cd)

Foto: Johanna Faber

Vorig artikelGerben (Jurre 495) en Dieke (Eise 489) ABFP toppers van 2021
Volgend artikelBlog Ester: terugblikken op 2021 en vooruitkijken naar 2022