Hilbrân (Wybren 464) en Sepke (Tiede 501) in de running voor CO USA

Spannende tijden breken er aan voor twee jonge Friese hengsten aan de andere kant van de plas. Hilbrân fan North Ster Ster (Wybren 464 x Sipke 450) en Sepke van de Meerbos Ster (Tiede 501 x Bikkel 470) zijn aangewezen voor de voorrijdagen van het hengstenselectietraject in de Verenigde Staten.

Voorrijdagen via livestream

De zesjarige Hilbrân, gefokt door Lana & Megan Markey en in eigendom van Roger en Dana Hartle uit Crossville, Tennesse, zal samen met de driejarige Sepke, gefokt door M. Driessen uit Erp en in eigendom van Lisa en Kai Zijlstra uit Cooksville, Michigan, de komende maanden zijn ontwikkeling laten zien via livestream. De hengstenkeuringscommissie, bestaande uit Piet Bergsma, Corrie Terpstra en Ellen van Gastel, zullen gezamenlijk naar de livestream kijken en de hengsten beoordelen.

Nauwe samenwerking

Het is inmiddels alweer negen jaar geleden dat er een Centraal Onderzoek plaatsvond op Amerikaanse bodem. In 2015 werd Julius 486 Sport Elite nog goedgekeurd als stamboekhengst, dus de verwachtingen zijn hooggespannen bij de FHANA en haar leden. Samen met het KFPS wordt hard gewerkt om een zo’n uniform mogelijk hengstenselectietraject te organiseren waarbij de training en ontwikkeling van de hengsten voorop staat. De twee hengsten hebben dan ook aan alle eisen voldaan voor deelname aan de voorrijdagen.

Zomer CO

Mocht alles voorspoedig verlopen voor Hilbrân en Sepke, dan bestaat de kans dat er vanaf juni weer een Centraal Onderzoek in de Verenigde Staten zal worden gehouden. Dit zou betekenen dat de HKC een drukke zomer tegemoet gaat met verschillende reizen naar de oostkust van de Verenigde Staten, net zoals verschillende Nederlandse trainers die de hengsten onder hun hoede zullen nemen. Voor het zover is zullen de hengsten zich nog een paar keer op hun best moeten presenteren. Phryso zal uiteraard verslag uitbrengen van de rest van het hengstenselectietraject in de Verenigde Staten.

Vorig artikelHeidi en Rikaardt H (Maiko 373 x Mintse 384) op weg naar WEG 2026
Volgend artikelKeuren in Zuid Afrika: eerste premie merrieveulen Yente, Ster voor Beatrix (met video)