Hiske (Alwin 469) zweeft naar Voorlopig Kroon én kampioenschap

Algeheel kampioen Klötze: Voorlopig Kroonmerrie Hiske fan Klein Weulink (Alwin 469 x Beart 411) Foto: Jolanda Slootjes

De driejarige Hiske fan Klein Weulink (Alwin 469 x Beart 411) liep er op de Duitse Fokdag in Klötze op zaterdag 17 juli uit. De rassige merrie van Detlef en Petra Elling en gefokt door H. Blom uit Wijhe, kreeg van juryleden Jolanda Slootjes en Willem Sonnema een Ster eerste premie en in de tweede ronde promotie naar Voorlopig Kroon. ‘Een geweldig koppaard’, omschreef de jury. Het fokdagkampioenschap kon ze na deze presentaties ook bijschrijven op haar palmares. ‘

Balans en zweefmoment

In de weilanden van de familie Elling – Friesenhof Altmark – kwamen 31 paarden voor de keuring, waarbij de interim voorzitter van het KFPS de grootste inzender was én de fokdagkampioen leverde. ‘Hiske heeft een heel mooi koppie, veel ruimte in haar nek,mooie romprichting en een ruime stap met een actief achterbeen met veel buiging in het spronggewricht. In draf showt ze veel balans en veel zweefmoment’, zo luidden de complimenten van de jury voor de fokdagkampioene.

Reserve algeheel kampioen: Hiske uut ’t Noorderbroek (Beart 411 x Nanno 372) Foto: Jolanda Slootjes

Reserve: ook een Hiske

Het reserve fokdagkampioenschap ging ook naar een Hiske, Hiske uut ‘t Noorderbroek (Beart 411 x Nanno 372). De driejarige merrie, gefokt door de familie Vels in Westendorp en in eigendom van Nick Heydecke verdiende een Ster tweede premie, dankzij haar taktmatige stap, veel ruimte en kracht in de draf waarbij ze haar voorbeen nog wat meer mocht uitleggen.
De derde Ster van de dag was voor een ruin: Frans vom Friesenhof Altmark (Epke 474 x Maurus 441). De grote vierjarige Frans werd keurig voorgesteld met een actieve stap en een draf met veel zweefmoment waarbij zijn achterbeen wat meer snelheid mocht maken. Frans is een zoon van Sibbila van de Olde Mette Moate Ster (Maurus 441 x Sape 381)
en een halfbroer van Gitte M. (Bartele 472) die voor de voorrijdagen is aangewezen.

Malou Jeugdkampioen

Enter Malou vom Friesenhof Altmark (Tiede 501), gefokt door de familie Elling en in eigendom van Nick Heydecke, draafde lichtvoetig naar het Jeugdkampioenschap.

Van de zeven hengstveulens kreeg er drie een eerste premie, Syt vom Friesenhof Altmark (Willem 508 x Wolfert 467) werd verkozen tot beste hengstveulen. Van de zeven merrieveulens kregen er vier een tweede premie waarvan de jury Pia (Maurus 441 x Abe 346) van Steffi Schmidt aanwezen als fraaiste.

Vorig artikelHorses2fly KFPS mencompetitie Garijp: spannende strijd in de L
Volgend artikelFokker Op de Hoek: ‘Welke hengst kies ik voor mijn onverwante merrie Heike?’