HKC voorzitter Piet Bergsma: ‘zeer talentvolle jonge hengsten gezien’

Op vrijdag 17 juni werden 46 jonge hengsten voor de Hengstenkeuringscommissie gepresenteerd tijdens de eerste voorrijdag in Nunspeet. ‘We hebben zeer talentvolle paarden gezien’, vatte juryvoorzitter Piet Bergsma aan het einde van de dag samen.

50 hengsten, 18 vaders

In totaal hadden 50 hengsten zich geselecteerd voor de voorrijdag. De jonge hengsten, van drie tot vijf jaar, waren afkomstig van 18 verschillende vaders. Jurre 495 en Tjebbe 500 leverden met zes de meeste nakomelingen. Van het totaal van 50 hengsten moesten er vier afzeggen en zo bleven er nog 46 over. Twee aan twee werden ze voorgesteld aan de HKC die naast Piet Bergsma bestond uit Reijer van Woudenberg, Ellen van Gastel en Corrie Terpstra. De coaching in de baan werd verzorgd door trainingsleider Koos Naber.
Voor de volgende voorrijdag valt er één hengst af: Drys Ygrek Ster (Omer 493 x Fabe 348). Ondanks een soepele presentatie onder het zadel met Marell Hilberts bleek de vijfjarige Dries niet door de keuringen na zijn presentatie te komen.
Aan het eind van de dag deed Piet Bergsma het verzoek voor de volgende voorrijdag om te proberen de hengsten meer op lengte te rijden. ‘Dan komen ze echt beter tot hun recht.’

Van voorrijdag naar Centraal Onderzoek

De volgende voorrijdag is op 15 juli, wederom in Nunspeet. De laatste voorrijdag staat op 12 augustus gepland in Exloo. Dan wordt bekend gemaakt welke hengsten een uitnodiging krijgen voor het Centraal Onderzoek.

Vorig artikelLivestream locatiekeuring Stal Gaasterland en Stal Sibma – 18 juni
Volgend artikelZes Sterren en een eerste premie merrieveulen bij locatiekeuring Dekstation Gaasterland