“Hoe bijzonder is dat, rijden op Duindigt met ons achttal!”

Een geweldige dag was het voor Friezenteam Black Pearls, afgelopen zaterdag op Duindigt. Wie kan er nu zeggen dat hij met een Fries op de renbaan gereden heeft? De ‘zwarte parels’ waren uiteraard niet aanwezig om de snelste te zijn en als eerste over de finish te razen, maar om het Friese paard te presenteren op deze speciale Dag van het Paard.

“Na een aantal jaren van afwezigheid had de organisatie weer eens de Dag van het Paard op het programma gezet”, vertelt Karin van der Sluis-Smits, die deel uitmaakt van de Black Pearls. “Nu was het weer uitproberen of er publiek op af zou komen, en volgens mij was het best een succes, al weet ik niet hoeveel mensen er normaalgesproken langs de kant staan. Maar er waren zeker duizend kaarten verkocht.” Van der Sluis vond het een grote eer dat ‘haar’ achttal was uitgenodigd om op te treden.

Meet and greet

Speciaal voor de show in Duindigt hadden de Black Pearls hun choreografie en de muziek aangepast. “Het is toch leuk om iets nieuws te laten zien. Speciaal voor ‘Duindigt’ hadden we een soort bootcamp om de proef ‘erin’ te krijgen. En toen zaterdagochtend met trailers op pad. Meteen al gezellig!” Na de show waren er ook interviews en een Meet and greet met de paarden en amazones. “Ik meen dat er twintig minuten ingepland waren om de paarden van dichtbij te bewonderen. Maar dat was veel te kort. De paarden vonden al die aandacht prachtig en iedereen wilde met hen op de foto.”

Showpaarden

“Friese paarden zijn sowieso imponerend, vanwege hun uitstraling”, vindt Karin. “Ze zijn bij uitstek geschikt voor zo’n shownummer, en dat is niet alleen omdat ze op elkaar lijken. Hun karakter is ook ideaal: niet snel van slag, braaf en ze houden ervan om zich te presenteren. En applaus, daar schrikken ze niet van.” De amazone, die daarnaast ook jurylid is, carrouselproeven in elkaar zet en teams begeleidt, noemt als sterke punten van de Black Pearls: de eenheid qua paarden, de choreografie, de muziek en de kleding.

“Jelmer Chardon klom zelf met een rok aan op Master”

Braaf

Karin zelf rijdt met de zevenjarige Master van de Oergong (Maurus 441 uit Lutske v. Fabe 348), een fokproduct van Gonny Zwaagman-Frieswijk van Stal De Oergong, die bijvoorbeeld ook de eigenaar is van de hengst Haitse 425. “Ik kocht Master als vierjarige van Jelmer Chardon. Hij was toen nog hengst, maar wel heel braaf. Ik vroeg Jelmer of ik er met een rok op zou kunnen zitten en toen liet Jelmer dat meteen zien door er zelf op te klimmen met een rok aan! Master vond het prima. Toen wist ik dat hij een paard voor mij zou zijn. Niet alleen bloedmooi, maar ook braaf!” Anderhalf jaar heeft ze Master nu mee in het achttal. In Duindigt liep hij voor het eerst voorop.

Oefenen

De Black Pearls is opgericht in 2011. De amazones komen behalve uit Noord-Holland, zoals Karin, ook teamleden uit de kop van Friesland. En we hebben allemaal een gezin en een baan. Oefenen is dus best lastig. De teamleden rijden ook wel eens een individuele wedstrijd, maar samen rijden vinden ze het leukst. “We hebben wel een aantal amazones die Z-dressuur rijden, maar ook wel L-combinaties. Het gaat er echter niet om dat iedereen hetzelfde (hoge) niveau heeft, maar dat we een eenheid vormen en mooi synchroom rijden. Dan maak je de show!”

Roetpieten

Shows waar het achttal optrad, zijn bijvoorbeeld de Fjoertoer in Egmond en het 25-jarig bestaan van het Duitse Friese Paarden Stamboek. Dat was samen met Esther Liano. Ook op het NK Friese paarden was het team van de partij. Het achttal van de Black Pears treedt niet alleen op in shows, maar is ook elk jaar aanwezig bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. “We ‘spelen’ dan de roetpieten. Mooie illustratie van de braafheid en moed van het Friese paard… er staan dan 300.000 mensen lawaai te maken! En ze genieten gewoon!”

Tekst: Christine Dijk

Foto: Susanne Berbee

Vorig artikelDe Mersken’s Kyan scoort 9 voor de piaffe
Volgend artikelMGPNGP-junior Jelmer Ketelaar maakt doorstart met Tsjalle 454