IBOP in Mexico: 3 Kroonmerries, topscore van 87,5 punten

Op dinsdag 15 november zijn in Mexico drie merries Kroon geworden na het succesvol afleggen van hun IBOP: Emma van Diphoorn Kroon AAA (Alwin 469 x Sierk 326), Fenna van de Lindeboom Kroon AA (Markus 491 x Beart 411) en Dame D. van de Sprong Kroon AA (Epke 474 x Andries 415). De hoogste score was voor Dartanian MFR AAA (Doaitsen 420 x Felle 422) met 87,5 punten, en een 9 voor draf.

Emma Kroon met 84 punten voor de IBOP

Emma van Diphoorn Kroon AAA (Alwin 469 x Sierk 326) werd Kroon dankzij 84 punten voor haar IBOP. Ze showde een ruime stap, die iets actiever mocht, maar waarbij ze het voorbeen ruim wegzette. De vijfjarige merrie van Ganadería Harmanos Gomez, gefokt door de familie Ensing uit Sleen uit de sterk fokkende Zita van Diphoorn Kroon Preferent Prestatie AA (Sierk 326 x Oege 267), maakte veel houding in draf waarbij ze veel balans en een goed achterbeen liet zien. Ook haar goed gedragen galop was met veel houding en balans. Voor haar draf, galop en houding&balans kreeg Emma een 8.
Met 78 punten voor haar IBOP werd ook Fenna van de Lindeboom Kroon AA (Markus 491 x Beart 411) Kroon. De vijfjarige Fenna liet een tactmatige, actieve stap zien en een draf met souplesse, tact en veel buiging in het achterbeen. Haar galop zou wat meer sprong mogen tonen, zo zagen de juryleden. ‘Maar was wel actief en met souplesse en impuls.’ Fenna is gefokt door H.A.M. Smink uit Amersfoort en in eigendom van Ganaderos Huastecos.

Dame D. tweede Kroonmerrie voor Ganaderos Huastecos

De derde Kroonmerrie werd Dame D. van de Sprong Kroon AA (Epke 474 x Andries 415), gefokt door Anita van Kempen uit Rijkevoort en ook in eigendom van Ganaderos Huastecos die daarmee zijn tweede Kroonmerrie mee naar huis nam. De vijfjarige Dame – dochter van Diamant Tr. van de Sprong Model Sport (Andries 415 x Dirk 298) haalde 77 punten in haar IBOP en liet een ruime, actieve stap zien met veel schoudervrijheid en scoorde daarvoor een 7,5. De draf was tactmatig maar mocht iets meer verruimen. In de galop was ze actief en voldoende op het achterbeen.

Twee hengsten met AAA: Foppe en Dartanian

In totaal verschenen er 12 paarden voor juryleden Wil Thijssen en Jolanda Slootjes voor hun IBOP. Ze waardeerden naast Emma nog twee paarden met een AAA-score. De hoogste score met 87,5 punten haalde de vijfjarige hengst Dartanian MFR AAA (Doaitsen 420 x Felle 422) die daarmee zijn al eerder behaalde AA-predicaat opwaardeerde. De in Amerika bij Maddi’s Friesian Ranch gefokte Daranian had een ruime tactmatige stap, met veel buiging in het achterbeen. Hij showde een draf met afdruk, houding, souplesse, een goede verruiming en een goed gebruik van het achterbeen wat hem een 9 opleverde. In de galop bracht hij zijn achterbeen voldoende onder. De hengst stond heel goed aan de hulpen met veel houding, souplesse en impuls.

Ook een AAA-predicaat verdiende de vijfjarige Sterhengst Foppe van Gorsveld (Hessel 480 x Beart 411), gefokt door Frans ten Breteler uit Hengevelde en in eigendom van Ganaderos Huastecos. Zijn IBOP leverde 84,5 punten op met een 8 voor stap, souplesse en impuls. Hij liet een ruime actieve, mooi door het lichaam gelopen stap zien. De draf was ruim, waarbij de hengst – die in het Centraal Onderzoek van 2020 meedeed – goed kon schakelen en een mooi gebruik van het voorbeen showde. Zijn ruim grijpende galop was voldoende bergop. ‘Een paard met veel souplesse en impuls’, concludeerden de juryleden.

Vorig artikelKFPS zoekt hulp: vertalers gezocht
Volgend artikelHylke van ’n Elsmos (Alwin 469) kampioen in Mexico