IBOP nieuws: Gia (Markus 491), Lieve (Jehannes 484) en Linde (Markus 491) Kroon, monsterscore van 95 punten voor Bernau (Jehannes 484)

Bernau fan 'e Herdershoeve Ster Sport AAA (Jehannes 484 x Stendert 447) Foto: Johanna Faber

De IBOP op woensdag 12 juli leverde voor drie merries het Kroonpredicaat op. Spraakmakend in Warga was vooral ook de 95 punten die Bernau fan ‘e Herdershoeve Ster Sport AAA (Jehannes 484 x Stendert 447) in haar menproef met Age Okkema verdiende.

AAA onder het zadel én aangespannen

Het protocol dat Bernau – al voorzien van het Sportpredicaat en AAA– meekreeg bevatte drie 9’s: voor stap, draf en impuls. Een 8,5 kreeg de zevenjarige merrie van de familie Herder uit Wijnjewoude voor balans, souplesse en schakelen, de galop werd gewaardeerd met een 8. Daarmee haalde Bernau in haar aangespannen proef, net als in haar proef onder het zadel van november 2022, het AAA-predicaat. De presentatie valt samen te vatten als tactvast, fijn in de aanleuning en met een opmerkelijk sterk ondergebracht achterbeen.

Zes combinaties verdienden een AAA-notering, drie merries konden na deze IBOP hun Kroonpredicaat definitief toevoegen achter hun naam. Linde van Stal Sibma Kroon AAA (Markus 491 x Dries 421) haalde met Sandra de Groot 84,5 punten in haar rijproef, met een 8 voor draf, galop, souplesse en impuls. De vierjarige merrie van Piet Sibma komt uit de Fjildhûs-fokkerij met als overgrootmoeder Kroonjuweel Puck Ster Preferent (Oepke 266 x Lammert 260).

Lieve van de Zomerdijk Kroon AA (Jehannes 484 x Bikkel 470) Foto: Johanna Faber

Fokdagkampioenen Noord- en Zuid-Holland

Lieve van de Zomerdijk Kroon AA (Jehannes 484 x Bikkel 470) haalde haar Kroonpredicaat met 77,5 punten voor de menproef met Udo de Haan. De vierjarige kampioen van de fokdag in Noord- en Zuid-Holland vorig jaar is gefokt en in eigendom van Henk Smit uit Wognum.
De derde Kroonmerrie haalde haar predicaat dankzij een menproef met Age Okkema van 80,5 punten. Gia vom Goldseehof Kroon AA (Markus 491 x Mewes 438) werd in 2021 fokdagkampioen net als Lieve in Noord- en Zuid-Holland. Toen was de vijfjarige merrie nog in eigendom van Bianca Geugjes. Inmiddels is Gia weer terug bij haar fokkers: de familie Mangweth.

Gia vom Goldseehof Kroon AA (Markus 491 x Mewes 438) Foto: Johanna Faber

De helft 77 of meer punten

Van de 27 combinaties die juryleden Kristel van Duren-Bodewes, Jos van der Wal en aspirant Ellen van Gastel te beoordelen kregen, deden er 18 paarden een rijproef en 9 paarden presenteerden zich in de menproef. 14 haalden een score van 77 of meer punten, acht zelfs een score boven de dan 80 punten. Naast de hierboven genoemde Bernau, Linde en Gia waren er nog vijf paarden met meer dan 80 punten. Dat begon meteen al om half negen met de eerste presentatie die een fraaie score van 86 punten opleverde. Germ B. AAA (Nane 492 x Rindert 406), gereden door Harmina Holwerda en in eigendom van Jildau Hart, die zowel in het tuigen als onder het zadel succesvol is als Gouverneur fan ‘t Hertefean, kreeg op zijn protocol een 8,5 voor impuls, balans én galop.

Aeltsje dochter van Wealtsje

Een score van 80,5 punten was er voor Aeltsje fan Klaeiterp Ster AA (Hessel 480 x Teeuwis 389), gefokt door de combinatie De Vries en in eigendom van Jan Wietse de Boer en Emma van der Woude. De dochter van meervoudig CK-kampioen Wealtsje A. Model Preferent Prestatie AA (Teeuwis 389) zag afgelopen week haar dochter Meeuwtje fan de Luts AAA (Teun 505 x Hessel 480) nog een AAA-notering halen in de ABFP. Onder het zadel met Ludo van der Weide bleef Aeltsje, met een 8 voor draf, AA.

Amaraja van AA naar AAA

De zevenjarige Amaraja Stella fan ‘e Grupstal Ster Sport AAA (Jehannes 484 x Sape 381) wist haar predicaat wel met een A te verhogen dankzij de proef onder het zadel met Jelmer Ketelaar, die haar 85,5 punten opleverde. Amaraja, gefokt door Ursi Alig en in eigendom van Marit van Ingen Schenau, kreeg 8 voor haar stap, draf, galop, balans én impuls. Haar moeder is een halfzus van KFPS stamboekhengst Tsjalke 397, en inmiddels dubbel Prestatie.

Triple A voor Jelske B.L.

In de menproef haalden vier merries een score boven de 80 punten. Naast Gia en Bernau haalde Jelske B.L. Ster AAA (Ulbrân 502 x Beart 411), gefokt en in eigendom van mevrouw Brandsma-Leijendekker een AAA-notering met 84,5 punten. De vierjarige Jelske, in de menproef gereden door Age Okkema, kreeg een 8 voor stap, balans en souplesse. De merrie – haar grootmoeder is ook de grootmoeder van Gosse 526 – verbeterde hiermee haar A naar een triple A-predicaat.
Jelmer Chardon reed Dauwine S.G. Ster AA (Jehannes 484 x Jasper 366) naar 80,5 punten. De door Sjirk Gilliam gefokte zesjarige merrie is in eigendom van Pietie van den Berg en kreeg een 8 voor haar draf.

Regenschade aan de camera, geen livestream

Een zware regenbui schakelde na de derde combinatie ondanks de ‘regenjas’ de camera van de livestream uit, helaas is terugkijken niet mogelijk.

Klik hier voor de volledige uitslag. 

Vorig artikelLivestream voorrijdag 2 – vrijdag 14 juli
Volgend artikelDietmer (Olgert 445) reservekampioen samengesteld mennen in Polen