Ideeën uitwisseling met de Fokkerijraad

Afgelopen maandagavond 6 december tijdens de Fokkerijraadsvergadering was er ruimte voor het toelichten van fokkerij ideeën die door betrokken leden ingebracht waren. Er komen vaker ideeën en tips binnen bij de Fokkerijraad en door de voorzitter werd daarom een avondje brainstormen gepland.

Verwantschap

Helaas geen fysieke bijeenkomst maar een online Teams-vergadering waar een dikke 20 personen waren aangesloten. Zorgen werden gedeeld over de toename van het verwantschapspercentage en hoe je dit zou kunnen verlagen. Is het hengstenselectieproces zoals we het nu doen nog optimaal of kunnen we het anders inrichten? Is het een idee om met laagverwante merries een fokprogramma op te zetten? Ook de gedachte om ‘out of the box’ te denken door outcross dekkingen toe te laten waarbij we de karakteristieke kenmerken van het Friese paard moeten behouden, kwam voorbij. Maar ook hoe kunnen we met zijn allen zorgen dat we een gezond Fries paard blijven fokken? Daarbij kan meer uitleg over het dragerschap en de lopende onderzoeken zeker helpen om leden meer inzicht te geven in de gezondheidsproblematiek van het Friese paard.

Gezondheid op één

Dat gezondheid een belangrijk item is in de Friese paardenfokkerij is wel gebleken tijdens de laatste Ledenraadsvergadering toen het fokdoel op de agenda stond en gezondheid op nummer 1 is komen te staan. Een enerverende vergadering die bol stond van de ideeën en waar de fokkerijraad verder mee kan. De komende maanden zullen zij verder gaan onderzoeken hoe en op welke manier deze ideeën vorm kunnen krijgen.

Vorig artikelMenno Haanstra: ‘Ik heb mijn zoon zelfs Jisse genoemd’
Volgend artikelDonderdag 9 december: KFPS College Tour met Carolien Munsters