Imke van de Miëde: van ‘gewoon Fries paard’ naar Grand Prix-merrie

Karen Beijaard met Imke van de Miëde Ster Sport Elite (Foto: Digishots)

Pas als achtjarige begon Imke van de Miëde aan een dressuurcarrière met eigenaresse Karen Beijaard. Toen in de klasse L, negen jaar later reed de combinatie Grand Prix. Op de CK is Imke één van de Sport Elitemerries die zich presenteert aan het publiek.

Gemiddeld paard met gewone gangen

Een bijzonder verhaal is het wel, dat van Imke van de Miëde (Olof 315 x Lute 304) van eigenaresse Karen Beijaard. ‘Imke werd bij mijn moeder in de armen geboren’, vertelt Beijaard, die in Buren op Ameland woont. ‘ Qua exterieur en fokkerij was Imke eigenlijk een heel gemiddeld paard, met gewone gangen. Imkes moeder was een derde premie merrie en Imke werd dat zelf ook.’ Bovendien was Imke met haar 1.57 meter aan de kleine kant.

Paardenmeisjesdroom

Door omstandigheden startte de combinatie pas hun eerste wedstrijd toen Imke al acht jaar was. ‘We reden puur voor het plezier, maar hoe moeilijker het werd, hoe harder Imke wilde werken. Ze verbaasde ons in elke dressuurklasse weer’, aldus Beijaard, die met Imke meegroeide naar het allerhoogste niveau in de sport. ‘Imkes inzet voor mij is echt ongelooflijk. En dat we uiteindelijk die Grand Prix haalden, dat was voor mij een paardenmeisjesdroom die uitkwam.’ Daarbij noemt Beijaard ook haar instructeur Herman Wientjes, die de amazone naar eigen zeggen altijd weet te motiveren om toch maar vooral door te gaan met die ogenschijnlijk ‘gewone’ Imke.

Sterpredicaat

Karen verheugt zich op de presentatie op de Centrale Keuring in Drachten. ‘Imke heeft vooral buiten de spotlights haar carrière gemaakt. De sport hebben wij ook altijd voorrang gegeven, we hebben dan ook geen veulens van haar. Haar Sport Elite-predicaat is vooral heel mooi voor haar vader Olof 315.’ Imke werd recent nog Ster verklaard. De jury gaf de zeventienjarige een acht op haar beenwerk. ‘Dat vonden wij een schitterende waardering.’

Super inzet

Beijaard en Imke hebben nu acht winstpunten in de Grand Prix. En Imke ontwikkelt zich nog steeds, aldus Beijaard. ‘Haar balans en kracht wordt nóg steeds beter. De piaffes en passages zijn naar zevens en achten gegaan.’ Karen hoopt dat Imke ook andere ruiters kan inspireren. ‘Dat je geen spectaculair paard nodig hebt om ver te komen, maar een paard met een super inzet. Zolang Imke voor me wil werken, gaan wij nog lekker door.’

 

Vorig artikelMGPNGP Mario fan Bokkum kampioen damesklasse
Volgend artikelStart kaartverkoop HENGSTENKEURING en FRIESIAN PROMS 2 september 9 uur