In memoriam: dierenarts Krijn van Muiswinkel

Op 9 december 2022 is dierenarts Krijn van Muiswinkel op 77-jarige leeftijd overleden. Krijn was vele jaren veterinair adviseur van de het KFPS en deed de begeleiding van de verrichtingsonderzoeken voor de hengstenselectie.

Fascinatie voor chirurgisch werk

Krijn van Muiswinkel werd geboren op 27 september 1945 in Breukelen. Tijdens zijn studie diergeneeskunde in Utrecht raakte hij gefascineerd door de chirurgische kant van de paardengeneeskunde. Via Prof. Dr. Numans kwam Krijn in contact met Dr. Wim Verhaar, de oprichter van Dierenkliniek Emmeloord en in 1971 kon Krijn in Emmeloord aan de slag. Door het plotseling overlijden van Dr. Verhaar veranderde de situatie abrupt. Krijn werd na zes jaar dienstverband hoofd van de kliniek. In deze periode was er een samenwerkingsverband tussen de Stichting Draf- en Rensport en Dierenkliniek Emmeloord. Krijn was nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de veterinaire ondersteuning van de Draf- en Rensport.
Ondertussen ontwikkelde de kliniek zich tot een verwijskliniek met specialisten op verschillende vakgebieden. Krijn droeg zijn steentje bij in de ontwikkeling van diergeneeskundige specialisatie in Nederland door twaalf jaar voorzitter te zijn geweest van de Registratiecommissie voor veterinaire Specialisatie. Zelf kreeg hij op 15 januari 1991 de bul uitgereikt van Specialist Chirurgie van het Paard. Van 1999 tot 2010 vormde Van Muiswinkel met Frerik ter Braake een maatschap en samen hebben zij forse groei van de kliniek en een grote renovatie en nieuwbouw van de paardenafdeling gerealiseerd. Verder speelde Krijn een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ziektekosten verzekering in Nederland.

FEI dierenarts

Buiten de kliniek was Krijn onder andere aktief als FEI dierenarts op internationale concoursen en team veterinair voor de Nederlandse pony’s. Krijn was vele jaren veterinair adviseur van de paardenstamboeken KWPN en KFPS en deed de begeleiding van de verrichtingsonderzoeken voor de hengstenselectie voor beide stamboeken. Hij deed dit met veel plezier, en bleef dit nog meerdere jaren doen nadat hij op 1 oktober 2010 met pensioen ging en deze werkzaamheden geleidelijk overdroeg aan Astrid Bos. Krijn was bovendien auteur van verschillende boeken. Hij kreeg diverse onderscheidingen waaronder de ‘Zilveren speld’ van de Gemeente Noordoostpolder, ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ en ‘Lid van verdienste’ van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde. Krijn van Muiswinkel was een pionier in de paardengeneeskunde en heeft veel betekend voor de veterinaire en hippische sector.

Vorig artikelSharina Mandemakers: ‘Hawar is écht een alleskunner’
Volgend artikelMenne 496, Rommert 498, Tiede 501, Ulbrân 502 en Tymen 503 definitief goedgekeurd