In vier dagen ruim 250 Friese paarden op de KFPS Centrale Keuring

De 14-jarige Freule Elvira Model AA (Andries 415 x Folkert 353) is er ook weer bij op de CK 2023 (foto: Karin Sevink)

Persbericht

Vanaf woensdag 13 tot en met zaterdag 16 september 2023 houdt het KFPS haar Centrale Keuring in Harich bij Manege Gaasterland. Ruim 250 paarden zullen te bewonderen zijn. Er zijn dressuurtitels te verdienen, tuigkampioenschappen worden verreden én bovenal wordt aan het einde van de dag duidelijk welke merrie het kampioenslint algeheel kampioen 2023 omgehangen krijgt.

Het draait om de merries

De Centrale Keuring is na de – altijd zo succesvolle – Hengstenkeuring het belangrijkste Friese paarden evenement van het KFPS. Het zijn echter niet de hengsten, maar de merries – en hun veulens – waar het om draait bij de Centrale Keuring. Afgelopen zomer zijn in binnen- en buitenland keuringen en fokdagen georganiseerd. De beste veulens, enters, twenters en oudere merries uit al die voorrondes komen naar Harich om te strijden om de titels. Met het algeheel kampioenschap 2023, eigenlijk het wereldkampioenschap, voor de aller-allerbeste merrie als grootste hoofdprijs.

Via livestream wereldwijd meegenieten

De keuring zal ook via livestream worden uitgezonden, dit jaar voor het eerst ook in het Engels. Van alle leden die het KFPS wereldwijd heeft woont ongeveer de helft in het buitenland. Met de livestream en Engelse vertaling kunnen ook de leden die niet naar Harich kunnen komen het evenement toch volgen.

Fokkerij én sport

Alhoewel de fokkerij centraal staat, het neusje van de zalm aan paarden door de ringen zal stappen en draven, is ook de sport volop aanwezig. De prestigieuze Fryso Florian Bokaal kampioenschappen in dressuur en in het tuig worden verreden. De halve finales in de dressuur zijn op woensdag- en donderdagmiddag. Op de vrijdagmiddag sportmatinee vanaf 15.30 uur staan de finales op het programma. De grote animo voor deze competitie voor Friese paarden van 4, 5 en 6 jaar staat garant voor een mooie sportieve strijd.

Tuigkampioenschappen voor de sjees

Op de Centrale Keuring komen traditie, cultuur en vernieuwing bij elkaar. Alle liefhebbers van Friese paarden koesteren tradities. Friese paarden in tuig en voor de sjees ontbreken daarom niet in het programma. Op zaterdagmiddag vindt het spectaculaire kampioenschap plaats van de Friese merries voor de sjees. Met rijders in kostuum en de zwarte parels in volle pracht zal dit ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de Centrale Keuring worden.

Vorig artikelWorld Wide Friesian Tour: ‘we did it’
Volgend artikelKeuren in Polen: 13-jarige Hotske (Beart 411) Voorlopig Kroon en dagkampioen