Indoor Tolbert bol van huldigingen tuigtoppers

Rommert 498 (Norbert 444) met Albert Lueks (Foto: Johanna Faber)

Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) organiseerde Indoor Tolbert op zaterdag 25 september. Een tuigpaardenevenement wat bol stond van kampioenschappen, huldigingen en gezelligheid. De Friese tuigpaarden huldigden deze dag maar liefst drie nieuwe kampioenen!

Sterk achterbeen Feitse G.L.

Het eerste kampioenschap werd verreden in de open klasse. Een mix van ereklasse paarden en paarden die nog in de limietklasse actief zijn. Zes kandidaten streden voor deze titel met uiteindelijk Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397) met Jelle van der Weide, Roza W. fan Starking (Jasper 366) met Augustinus Hoekstra en Feitse G.L. ( Aan 416) met Leslie Agricola als kopgroep. De meest constante koers werd volgens de jury neergezet door Feitse G.L. en bovendien beoordeelden zij het achterbeengebruik van de hengst net wat sterker dan de uiteindelijke reservekampioen Jikjen!

 

Feitse G.L. (Aan 416) met Leslie Agricola Foto: Johanna Faber

Opvallende Jasper en Hiltje

Vervolgens werd het kampioenschap damesklasse voor de sjees verreden en ook hier een zestal kanshebbers. Een ietwat open strijd omdat een aantal combinaties nog helemaal geen wedstrijd had gereden het afgelopen seizoen. Na enkele meters rijden viel Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) met Hiltje Holtrop aan de leidsels meteen in positieve zin op. De hengst was ruim en liet vooral ook een sterk voorbeengebruik zien, met een mooi verheven houding. Dit bleef hij de hele wedstrijd houden en kon derhalve tot nieuwe kampioen worden gehuldigd. Mark fan Bokkum (Tjalbert 460) gereden door Aylin Frankena werd reservekampioen.

Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) met Hiltje Holtrop (Foto: Johanna Faber)

Rommert 498 de sterkste

Tot slot was er ook een kampioenssjerp beschikbaar voor de beste dekhengst in tuig. Wylster 463 (Rindert 406) met Nynke Bouma, Wibout 511 (Thorben 466) met Age Okkema en Rommert 498 (Norbert 444) met Albert Lueks bonden de strijd met elkaar aan. ‘Het begon bij alle drie ietsje rommelig maar uiteindelijk vonden wij toch dat Rommert 498 ten opzichte van de andere beide een sterker achterbeengebruik had. Daarnaast liep deze hengst het beste door het hele lichaam’, beargumenteerde de jury haar uiteindelijke oordeel, nadat Rommert 498 en Wibout 511 in een overkamping nogmaals met elkaar de strijd aangingen.

Jelle en Tjitte pakken limietklasse

De limietklasse werd gewonnen door Jelle van der Kooi met Tjitte VDK (Andries 415). Bij de young riders pakte Jilkjen van de Weidhoeve (Tsjalke 397) met Jelle van der Weide de winst en de tweespanrubriek werd gewonnen door Augustinus Hoekstra met GPD Ward (v. Thorben 466) en GPD Aron (Jouwe 485).

Vorig artikelLivestream Duitsland Schlüchtern – 26 september
Volgend artikelWendela Z. (Norbert 444) Kroon en kampioen in Engeland