Inez fân it Pompeblêd (Rommert 498) 1e premie en Tsjechisch kampioen *met video*

Twee driejarige merries kampioen en reservekampioen in Tsjechie: Inez fân it Pompeblêd (Rommert 498) en Isabela (Epke 474)

De driejarige Inez fân it Pompeblêd (Rommert 498) was volgens jury Sabien Zwaga ‘een lust voor het oog’. Inez werd zaterdag 9 oktober Ster met een eerste premie en dagkampioen in Praag, Tsjechië.

Veel publiek

Zwaga en collega-jurylid Popke van der Meulen werden door diens broer Hendrik naar Tsjechië gereden: ‘Erg prettig want het is een lange rit, zeker na een drukke dag keuren.’ De keuring vond plaats op een mooi hippisch complex vlakbij Praag, waar opvallend veel publiek op de Friese paarden was afgekomen.

Sterren

Het eerste veulentje in de baan, Rusty van Dupaumolen (Jurre O. vb), kreeg meteen een oranje lint en werd uiteindelijk veulenkampioen. Uit dezelfde moeder, Betsje Ster AA (Wierd 409), fokte Katarina Salkova ook de vierjarige Diana van Dupaumolen (Maurus 441) die aanvankelijk erg gespannen was waardoor de stap niet uit de verf kwam. Gelukkig ontspande de jeugdige en evenredig gebouwde Diana op tijd en werd ze Ster met een tweede premie. Ook een rood rozetje voor de driejarige Isabela (Epke 474 x Wimer 461), een merrie met veel behang en ruime stap.

Inez dagkampioen

Inez fân it Pompeblêd (Rommert 498 x Maurits 437) van Gabriela Jasurkova Mikutova viel bij het rondstappen al positief op bij de juryleden: ‘Sierlijk gelijnde merrie, sterk gebouwd met correct gesteld beenwerk. Ze stapte en draafde met veel schwung, prachtig om te zien.’ Inez, uit de fokkerij van Willem Wester, was de overtuigende dagkampioen.

Inez fân it Pompeblêd (Rommert 498) kreeg een 1e premie

Bloedmooie Armani

Armani W.L. (Jasper 366 x Time 398) had op vrijdagavond bij het afnemen van de IBOP proeven veel indruk gemaakt: ‘Imponerende hengst met een opvallend goede galop, met veel balans en een dragend achterbeen.’ Op de keuring verwachtten Zwaga en Van der Meulen veel van de hengst: ‘Hij is bloedmooi, hoogbenig en langgelijnd. Zeker met de IBOP proef van 83 punten zou hij Sterwaardig zijn. Helaas bleek hij op de keuring aan de hand kreupel te zijn, zowel in stap als draf. Heel erg jammer.’

Dankwoord

Sabien Zwaga had een woord van dank voor bestuurslid Zuzana Rehorova die tien jaar in het bestuur van de vereniging heeft gezeten. Zij heeft zich altijd volop ingezet voor het Friese paard maar nu neemt zij afscheid: ‘Zuzana was altijd de tolk op keuringen, zij spreekt vloeiend Engels en kon ons commentaar vertalen voor de eigenaren en het publiek. We hebben altijd fijn samengewerkt’.

Een impressie van de openingsceremonie en de fokdagkampioen in Praag:

Vorig artikelTomas (Maurits 437), Johnny (Tsjalle 454) en Hebbe (Olgert 445) behouden kopposities tijdens finale Subtop K&PP Kampioenschap
Volgend artikelSamantha Steenwijk nu ook in de fokkerij met drachtige Kroonmerrie Eelkje Rita (Nane 492)