Instructiedag FTC : ‘Er zitten een paar zeer talentvolle paarden tussen’

Zondag 19 december is het alweer tijd voor de instructiedag van de Friesian Talent Cup 2021/2022, die zal worden georganiseerd in de Diamanthal te Balkbrug. De geselecteerde combinaties zullen onder leiding van het jurykorps, bestaande uit Dennis Ausma, Loes Corssel en gastjurylid Joyce Haaijer, laten zien in welke mate ze vooruitgang hebben geboekt de afgelopen weken.

29 merries, 25 hengsten en ruinen

Aan de hand van vier selectiedagen zijn er in totaal 55 combinaties aangewezen voor de instructiedag. Tijdens deze dag zullen de combinaties tips en tricks krijgen van de jury, die hen verder kan helpen op weg naar de finale van de Friesian Talent Cup in januari, en in het algemeen in de opleiding van het paard. De combinaties zijn opgedeeld in een rubriek merries en een rubriek hengsten en ruinen, waarbij de merries nipt in de meerderheid zijn met 29 starts. Bij de hengsten en ruinen verschijnen er 25 combinaties in de baan. Aan het einde van de dag zal de jury per rubriek 8 combinaties doorverwijzen naar de finale.

Misschien een ruiterwissel?

Kijkend naar de startlijst zijn er verschillende paarden in een rubriek die door dezelfde ruiter of amazone gereden worden, dit zou wellicht een ruiterwissel kunnen opleveren in de finale..Volgens het reglement van de Friesian Talent Cup mag een ruiter of amazone namelijk maar één paard per rubriek starten in de finale. Zoals voorgaande jaren valt de top 3 in de prijzen tijdens de finaledag zelf, maar dit jaar krijgen alle finalisten ook een les van Peter Spahn, aangeboden door de sponsor van de jonge paarden competitie; RecuPbat.

Groot verschil tijdens de instructiedagen

Jurylid Dennis Ausma is benieuwd naar de doorverwezen combinaties tijdens de instructiedag:’We hebben ontzettend talentvolle paarden gezien tijdens de selecties, maar helaas ook paarden die echt nog te groen waren om mee te doen, het verschil was groot’.
Het was ook wel even wennen voor Dennis dat er nu live beoordeeld werd in plaats van via de videos zoals vorig jaar, al denkt de dressuurruiter en instructeur uit Beekbergen dat beide manieren van beoordelen uiteindelijk wel hetzelfde resultaat opleveren : ‘Bijna alle toppers op video bleken uiteindelijk ook de betere combinaties in het echt, net zoals we nu ook wel al een beetje een gevoel hebben’. Wat ook opviel bij het jurycorps was de manier van voorstellen, ‘Veel van de paarden werd toch wel zo voorgesteld dat ze wat te kort in de hals waren, ondanks dat dit wellicht een beetje Fries eigen is, zien wij zijn ze liever iets “te open” voorgesteld dan te diep, hier gaan we zondag dan ook wel op letten’.

De instructiedag en livestream begint zondag om 08.00uur en is te volgen via de facebookpagina van de Friesian Talent Cup.

Klik hier voor de startlijst.

Vorig artikelIBOP: Kroon voor Antje Fermke (Hessel 480), topscore voor Yersie C. (Hessel 480)
Volgend artikelBlog Ester: over vorst, mok en …..Pluisje