Iris de Jong: “David gaat er altijd vol voor”

Toen Iris de jong haar KWPN-er had verkocht, ging ze opzoek naar een nieuw paard waarmee ze de sport in kon. Via de handelstal van haar schoonouders kwam ze terecht bij de Friese hengst David (v. Gerben x Maurits), waar ze op slag verliefd op werd. Ondanks dat amazone en paard nog niet heel lang een combinatie zijn, hebben ze de smaak te pakken en wisten ze in vier wedstrijden het startbewijs voor het L te bemachtigen. Zaterdag maakten ze hun indoordebuut, waar ze met 186 en 196 punten niet alleen een derde en eerste prijs binnen sleepten, maar ook werden uitgeroepen tot beste combinatie van de dag.

Vertrouwd gevoel

‘Ik heb David gekocht van mijn schoonouders die een handelstal hebben. Daar staan wel vaker leuke paarden, maar met deze had ik gelijk een klik’, blikt de amazone lachend terug naar driekwartjaar geleden. ‘Toen ik er voor het eerst op zat voelde het meteen vertrouwd. Hij is heel licht in de mond, alsof ik niks in mijn handen heb, maar toch verbinding heb. Daarnaast beweegt hij heel lekker en is hij los in zijn lijf, hij doet het hartstikke goed en het is echt een superleuk dier’.

Basis

De hengst was nog jong en nog niet zo lang beleerd, dus de combinatie ging vooral bezig het perfectioneren van de basis. ‘We werkten aan de aanleuning en buigingen, dus we zijn verder gaan knutselen met de beginselen. In het begin schoot hij nog wel eens naar voren als hij iets spannend vond, maar hij pikt de hulpen en oefeningen steeds beter op, dus dat doet hij ook niet meer. David is qua gedrag heel positief veranderd, want hij kon heel gespannen zijn in het begin, maar daar merk je thuis niks meer van’.

Praatjesmaker

Dit weekend kwam de amazone zonder verwachtingen aan de start op hun laatste B-wedstrijd: ‘Als jonge hengst had ik mijn handen vol aan hem op de outdoorwedstrijden, ik kwam niet echt aan rijden toe’, vervolgt De Jong lachend. ‘Dit weekend had ik dus geen verwachtingen. Bij het inrijden was het echt een praatjesmaker, maar er was weinig afleiding omdat er minder paarden waren dan bij de outdoorwedstrijden. Toen we de ring in reden was hij in het begin nog een beetje gespannen, maar na een paar minuten ontspande hij volledig . Hierdoor kon ik beide proeven heel fijn rijden en bleef hij heel actief lopen, wat echt superfijn was’.

Vooruitgang

Met haar vorige paard reed de amazone in het Z1, met David hoopt ze nog hoger te komen. ‘Qua beweging en bewerkbaarheid moet dat zeker lukken. David gaat er altijd voor de volle honderd procent aan het werk en doet altijd zijn stinkende best. Uiteindelijk wil ik met hem naar het Z rijden en als ik naar zijn vooruitgang kijk moet dat zeker lukken. Al doen we het natuurlijk rustig aan vanwege zijn leeftijd en gaan we lekker vaak het bos in’, sluit ze vrolijk af.

Bron: Hoefslag

Foto: Marlous Photograph

Vorig artikelVijf hengsten door naar eindexamen Centraal Onderzoek
Volgend artikelHorses2fly KFPS indoor sportcompetitie dressuur van start in Oenkerk