Jeanet en Gijsbert werken vanuit wederzijds vertrouwen

Jeanet Dam - Gijsbert JD Subtop Exloo © DigiShots

Echte verwachtingen had Jeanet Dam niet toen ze afgelopen zondag naar Hippisch Centrum Exloo vertrok met haar Gijsbert JD (Tsjalke 397) om mee te rijden in de Zware Tour. Na een pauze van zes maanden was het vooral de bedoeling om gewoon weer eens te starten. ‘Ik wilde even weten waar we staan in onze training en ontwikkeling’, vertelt Jeanet.

Gijsbert denkt mee

Dat de combinatie uit Drachten naar huis zou gaan met 66,37% en daarmee ook de gecombineerde Inter 2/Inter A rubriek zou winnen had Jeanet niet verwacht. ‘Bij het inrijden voelde hij al fijn aan, hij moest echt wel weer even wennen aan alle paarden om hem heen en alle prikkels die op vreemd terrein toch anders zijn dan thuis. Exloo is een fijne locatie, Gijsbert is er op z’n gemak en dan is hij op zijn best.’ De twaalfjarige Ster Sport Elite hengst is volgens zijn eigenaresse het perfecte voorbeeld van een grote beer met een klein hartje. ‘Hij doet altijd enorm zijn best voor me en denkt ook mee in het werk. Maar als er dan fouten insluipen en die moet ik corrigeren, dan raakt hij in de war en wordt hij onzeker. Het meedenken zit hem dan eerder in de weg dan dat het hem helpt. Het plaatje blijft mooi maar ik voel dat hij zich druk maakt.’

Rust en Routine

Om het zelfvertrouwen van haar topper op peil te krijgen besloot de 31-jarige amazone vorig jaar augustus om eerst thuis verder te werken voor ze weer in de wedstrijdring zou verschijnen. Terug naar de basis en vertrouwen weer opbouwen. Thuis wordt er gereden vanuit rust en routine en met een bepaalde opbouw. ‘Ik probeer altijd aan dezelfde routine en opbouw vast te houden maar op concours ben je afhankelijk van je omgeving, je moet af en toe kunnen incasseren. Die hogere dressuurpaarden vliegen alle kanten op tijdens het inrijden!’ lacht Jeanet.

Geen strakke planning

Het mooie resultaat en het fijne gevoel van afgelopen zondag geeft vertrouwen voor de toekomst en bevestigt dat een pauze de juiste keuze was. ‘Zijn series gingen goed en dat is wel een voorbode dat we wellicht binnenkort weer een stapje verder kunnen’. Toch heeft de combinatie geen strakke planning, het gevoel blijft leidend. ‘Je moet onderdeel voor onderdeel rijden, controle houden en Gijsbert moet vertrouwen houden. Het wordt eigenlijk een wederzijds vertrouwen, ik verwacht iets van hem maar dat mag hij ook van mij’.

Vorig artikelRianne Sibma: ‘Oscar kon recht in je ziel kijken’
Volgend artikelSelectie WK Jonge dressuurpaarden: Friese paarden op uitnodiging en na vrije inschrijving (UPDATE)