Jehan en Bernice Bouma Fries kampioen Ringsteken

Het echtpaar Jehan en Bernice Bouma uit Oldeboorn is afgelopen weekend Fries kampioen Ringsteken geworden. Het duo streedt in een deelnemersveld van veertien titelkandidaten voor het hoogste aantal punten. Het kampioenschap werd gehouden in Dokkum, onder organisatorische leiding van Concours Hippique Dokkum.

Zeven per vereniging

Al vele jaren bieden de twee verenigingen “De Friese Aanspanning” en “Vereniging Het Friese Tuigpaard” hun leden de kans zich te plaatsen voor het Fries kampioenschap. Beide vereniging rijden jaarlijks een aantal ringsteekwedstrijden. Per vereniging worden de beste zeven combinaties uitgenodigd voor het kampioenschap. Vanuit Vereniging Het Friese Tuigpaard zijn dat altijd rijders met de authentieke Friese sjees en een enkelspan. Vanuit De Friese aanspanning kan dat een variatie zijn waarbij dit jaar onder meer een boerenwagen, een dokterswagen, een spider, een wagonette en een Tilbury meereden.

Niets missen

Titelwinnaar wordt je wanneer je als steekster de meeste ringen weet te steken. Een ring missen in de eerste ronde is minder erg dan in de laatste ronde want daar tellen ze hoger. Echter wil je kans maken op de titel kun je het je vrijwel niet meer veroorloven om eentje te missen want de dames zijn zeer bedreven in het spelletje. De rijder zorgt ervoor dat de combinatie zo gunstig mogelijk langs de palen rijdt, maar moet daarbij wel een goede arbeidsdraf aanhouden.

Schoonste geheel

Jehan en Bernice Bouma hadden de merrie Jildau voor de sjees. Reeds een merrie op leeftijd maar eentje die nog graag even van huis wil. Als combinatie beleefden ze een succesvolle dag. “Het was een topdag. Niet alleen vanwege de eerste prijs, maar het mooie weer en de gezelligheid hielpen ook evenveel mee”, zegt Jehan na afloop.
De prijs voor het schoonste geheel bij de Friese sjezen ging naar Bert Huis in ’t Veld met Martina Hosper naast zich. Bij de Friese Aanspanning-rijders ging de prijs voor het schoonste geheel naar Marianne en Ellen Wijdenes.

Vorig artikelKeuren in Engeland en Ierland: Amanda Z Model, Jeldau Kroon en kampioen
Volgend artikelLivestream IBOP Warga – donderdag 28 september