Jonge Fokker Bokaal fokvereniging Wolvega e.o voor Grytsje van der Wal

Fokvereniging het Friese paard Wolvega heeft de wisselbokaal voor de jonge fokker van het jaar 2018 uitgereikt aan Grytsje van der Wal. Haar merrieveulen Imke fan de Slachtedyk (Bene 476 x Reinder 452) behaalde op de fokdag een eerste premie bij de merrieveulens. Naast Grytsje (32) deden ook Jildert Herder (winnaar Jonge fokker prijs 2016) en Annet van der Steege mee om deze felbegeerde bokaal in de wacht te slepen.

Opa’s fokkerij overgenomen

Ongeveer 5 jaar geleden heeft Grytsje de fokkerij van haar opa (Jorrit van der Wal) en oma overgenomen. De paarden staan bij haar ouders thuis, op de boerderij in Boazum waar opa en oma vroeger woonden. ‘Anders was het nooit mogelijk geweest de fokkerij van opa en oma over te nemen en voort te zetten. We hebben het geluk gehad dat opa ons een goede basis heeft meegegeven.’

Drie fraaie hengstveulens

Grytsje -die drie dagen per week op het MBO Nordwin in Leeuwarden werkt- heeft op dit moment 4 fokmerries. Alle nakomelingen waaronder Imke fan de Slachtedyk zijn de afgelopen jaren verkocht. De veulens die dit jaar geboren zijn wil zij graag aanhouden. Het zijn drie fraaie hengstveulens waarvan een er volgens haar bovenuit steekt. Deze is op papier technisch heel interessant. Dit is Jorrit fan de Slachtedyk een nakomeling van Menne 496 uit de stermerrie Ryke fan de Slachtedyk (Olof 315). Ryke fan de Slachtedyk is een dochter van de drievoudig CK-kampioene, model, sport merrie Dryske fan de Slachtedyk (Teunis 332).

Met 5-jarige hopelijk naar CK

Grytsje vertelt dat ze dit jaar ook met een 5- jarige eerste premie stermerrie naar de keuring wil om een uitnodiging voor de centrale keuring binnen te halen. Dit is de merrie Teunke fan de Slachtedyk (Wylster x Olof). Ook Teunke is een kleindochter van de model, sport merrie Dryske fan de Slachtedyk. Teunke fan de Slachtedyk heeft op 28 april in Kronenberg een IBOP neergezet met een totaal van 77,5 punten. Met deze veulens en de 5 jarige stermerrie hoopt ze dit jaar op het keuringsterrein te verschijnen en weer mee te dingen voor de jonge fokkers prijs.

Doel: net als opa een dekhengst fokken

Grytsje haar uiteindelijke doel is om net als opa een dekhengst te fokken. ‘Dat is toch wel het mooiste wat er is.’ Jorrit van der Wal heeft Tsjibbe 388 gefokt.

Wolvega enige fokvereniging met Jonge Fokkers prijs

Om mee te kunnen doen aan de Jonge Fokkers prijs zijn een aantal voorwaarden opgesteld. Zo moet je lid zijn van de fokvereniging, jonger zijn dan 35 jaar en jij staat als fokker van het paard geregistreerd. Het Friese paard Wolvega is tot nu toe de enige fokvereniging die met dit onderdeel aansluit bij de Jonge Fokkers prijs van het JongKFPS die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Centrale Keuring.

Vorig artikelIBOP nieuws: Kroon voor Vrouwkje T. van Sessing en Pjaike van Zorg en Genot
Volgend artikelMartinus HO vierde in paradressuur Kronenberg