Joukje fan ’t Reidfjild Ster (Dries 421) nog maar tien jaar oud en al Preferent

Joukje fan 't Reidfjild Ster Preferent (Dries 421)

Joukje fan ’t Reidfjild Ster Preferent AA (Dries 421 x Doaitsen 420) is één van de merries die dit jaar Preferent werd. Dit is al speciaal maar bij Joukje is het helemaal bijzonder: ze is nog maar tien jaar oud en bereikte het Preferentschap op haar eerste vier nakomelingen.

Eerste premie

Joukje’s driejarige dochter Imme fan Veldzicht (Alwin 469) werd dit jaar Ster met een eerste premie en daarna op de Centrale Keuring Voorlopig Kroon verklaard. Voor Imme kreeg Joukje drie hengstveulens, waarvan Deejee fan Veldzicht Ster (Alwin 469) voor de voorrijdagen werd aangewezen. Imme’s één jaar jongere volle broer Kai fan Veldzicht zal dit jaar zijn opwachting maken op de Hengstenkeuring.

Topmoeder

Armanda de Vries kocht Joukje, uit de Reidfjild-fokkerij van Wiersma uit Damwoude, als veulen bij De Nieuwe Heuvel om haar vurige karakter: ‘En het was een mooi, luxe veulen. Het is nog steeds een vurige merrie met een gebruiksaanwijzing. Als ze net een veulen heeft gehad dan moet je haar met rust laten, anders zorgt ze er wel voor dat je buiten de stal blijft. In de wei is ze heel vriendelijk en kom ze naar je toe. Joukje fokt mooie, grote paarden. Ze is een topmoeder voor haar veulens en we zijn erg blij met haar als fokmerrie.’

Werkwillig

Joukje werd als driejarige ster met een eerste premie maar niet Voorlopig Kroon. Armanda vond de fokkerij belangrijker, dus daarna is Joukje niet meer naar een keuring geweest. ‘In 2015 kwam ze op nummer drie binnen op de lijst met merries met de hoogste fokwaarden,’ zegt Armanda trots,’ onder het zadel is het ook een pittige merrie. De eerste IBOP proef ging door spanning niet zo goed. Ingeborg Klooster heeft haar daarna naar een score van 78,5 punten gereden. Imme is ook heel werkwillig. Mijn dochter van veertien jaar rijdt op haar, dat zegt wel iets over het karakter.’

Joukje als driejarige op de keuring (Foto: Noraly van Hemert)

Drachtig

Joukje’s veulen van dit jaar werd ruim vijf weken te vroeg geboren en redde het helaas niet: ‘Dit veulentje was ook zo attent, dus we hebben haar nog twee weken elke anderhalf uur de fles gegeven maar het mocht niet baten.’ Joukje is voor volgend jaar drachtig van Boet 516. Haar Voorlopig Kroon-dochter Imme fan Veldzicht zal volgend jaar een IBOP proef afleggen. Voor die tijd zal ze, als alles goed gaat, een veulen krijgen van Auwert 514.

Vorig artikel67,56% voor Lisanne en Wirdmer (Beart 411) op CDI3* in Exloo
Volgend artikelSportcompetitie mennen: stralend debuut Yersie C (Hessel 480)