Joukje over Manna (Tsjalle 454) : ‘Kwaliteit met de wauw-factor ‘

Joukje Hak met Manna van de Toarnwerterleane Kroon Sport AA (Tsjalle 454) Foto: Ingrid Truijens

De donkere dagen doen weer hun intrede en dat betekent ook weer de start van de Horses2fly indoorcompetitie. Joukje Hak reist met de merrie Manna v.d. Toarnwerterleane Kroon Sport AA (Tsjalle 454) naar de selectiewedstrijden om een plaatsje in de finale te bemachtigen. Streed Joukje afgelopen winter nog met Manna mee in de klasse Z2, dit seizoen komt de combinatie uit in de klasse ZZ-licht met als doel de Lichte Tour.

Overburen familie Bos

Manna v.d. Toarnwerterleane Kroon Sport AA werd geboren en getogen bij de Familie Bos. De Tsjalle 454 merrie heeft als moedersvader Hinne 427 bloed (stamboeknaam Hindrik v.d.
Toarnwerterleane), wat best opmerkelijk is gezien de familie Bos deze inmiddels overleden
stamboekhengst zelf fokten. ‘Herman en Tineke Bos werden enkele jaren terug mijn overburen en Herman Bos kwam bij mij met de vraag of ik Manna naar het sportpredicaat wou rijden’, zo vertelt Joukje. ‘Ze was door hun dochter uitgebracht tot en met de L2 dressuur en Z startgerechtigd in het mennen. Manna had vier veulens gehad en stond ongetraind in het land, vanuit daar heb ik haar weer opgepakt.’ Dat Joukje en Manna een succesvolle combinatie zijn bleek enkele maanden later toen ze een keurige IBOP van 78 punten aflegden.

Ontspanning en controle

De kwaliteitsvolle tienjarige Tsjalle 454-merrie is een merrie met de ‘wauw’- factor, aldus Joukje. ‘Ze is erg leergierig, vlug, een tikkeltje sensibel en snel heet. Ik train met haar bij Hergen van Hall met name op ontspanning en controle.’ Manna haalde al snel haar Sportpredicaat en een nieuw doel werd gesteld: Sport Elite. Na de finale van de Horses2fly indoorcompetitie in februari dit jaar, waar ze in de klasse Z2 beslag legde op het brons, kreeg Manna te maken met een lichte blessure. Besloten werd haar in alle rust te laten herstellen en op de fokdag It Fryske Hynder maakte de combinatie een spetterende comeback met een verdiende finaleplek in de rubriek Bestgaand Rijpaard.

Op weg naar de slipjas

‘De samenwerking met de familie Bos is ontzettend fijn, ze zijn erg meedenkend en betrokken,’ benoemt Joukje. ‘Het is voor mij heel speciaal om Manna uit te brengen voor de familie Bos, verdrietig genoeg overleed Tineke Bos in juli dit jaar, Manna was haar oogappeltje.’ Manna kreeg nog een veulen dat middels embryotransplantatie bij een draagmoeder ter wereld kwam. ‘Het blijft ingewikkeld om én te fokken én te sporten, het is geweldig dat eigenaren dan zo meedenken zodat wij ons ongestoord door kunnen blijven ontwikkelen’, aldus Joukje. ‘Ik zal de aankomende Horses2fly competitiewedstrijden strijden voor een finaleplek en hopelijk kan daarna de slipjas dan eindelijk aan!’

Vorig artikelProgramma eindbeoordeling Centraal Onderzoek zaterdag 12 november
Volgend artikelLivestream eindbeoordeling Centraal Onderzoek – zaterdag 12 november