
De vereniging in Costa Rica bestaat dit jaar tien jaar en telt twintig leden en zestig ingeschreven Friese paarden. Voorzitter Rosalba Meza is één van de oprichters van de vereniging, samen met de van oorsprong Nederlandse Githa Saarberg die al 25 jaar in Costa Rica woont. Saarberg haalde in 2004 de eerste Friese paarden naar Costa Rica.
Embryotransplantatie
Dierenarts en penningmeester van de vereniging José Rodriguez is al jaren actief met de fokkerij en handel met Friese paarden. Costa Rica is een belangrijk doorvoerland voor Friese paarden naar andere Midden-Amerikaanse landen. Rodriguez is eveneens geruime tijd bezig met embryotransplantatie. Hij heeft hiervoor zijn eigen hengst met dekvergunning Hayco Ster (Doaitse 420 x Sjaard 320) maar laat ook diepvriessperma van stamboekhengsten invliegen vanuit Nederland. Hij fokte Onne 376- zoon Kali de Rancho el Frison uit Regina fan Jirnsum Ster (Anton 343). Op de keuring kreeg hengstveulen Kali een tweede premie en werd reservedagkampioen.
Atlanta dagkampioen
Rodriguez heeft ook de dagkampioen op stal: de vierjarige Atlanta von Westerau Ster (Wolfert 467 x Feitse 293), gefokt door mw. J. Tretow-Paulsen. Reserve-kampioene bij de oudere merries was Ybranda fan Fjildsicht (Hinne 427). Ybranda moest het in beweging afleggen tegen Atlanta. Het kampioenschap bij de hengsten ging naar Charlie van ’t Wolske veld Ster (Jehannes 484 x Beart 411) van Luis Rojas Rodriguez. Charlie werd in België uit de Boszorg-lijn gefokt door Marleen Moosen. De fraaie Charlie swingde met veel elasticiteit door de baan.

Toekomstplannen
Voorzitter Rosalba Meza heeft volop plannen voor de toekomst: ‘Ons belangrijkste doel is om de fokkerij naar een hoger plan te tillen door nog een hengst met dekvergunning binnen te halen. Daarnaast willen we het gebruik van diepvriessperma van Friese stamboekhengsten stimuleren om de kwaliteit van onze paarden te verbeteren. Vanuit Costa Rica gaan er Friese paarden naar Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua en Panama waardoor we ook een belangrijke taak hebben om paardeneigenaren in deze landen van informatie te voorzien.’
