Julius 486 op weg naar elitepredicaat na oranje strik in Lichte Tour

Jacob van der Heide maakte met Julius 486 (v. Norbert 444) op de subtopwedstrijd in Hollum (Ameland) een prachtig debuut in de Lichte Tour. Met een eerste winstpunt én de eerste plek is de achtjarige hengst op weg naar het elitepredicaat.

Julius 486 is eigendom van Jack en Margaret Vanderkooy van Kettle Creek Friesians in Canada, waar hij goedgekeurd is. De hengst staat ter dekking bij Stal Chardon. “Hij is voor de dekkerij naar Nederland gekomen,” vertelt Van der Heide. “Het is ook de bedoeling dat hij hier het elitepredicaat behaalt. Het eerste van de vijf benodigde winstpunten in die klasse is nu binnen.”

Sportpredicaat

Van der Heide kreeg Julius 486 enkele jaren geleden onder het zadel. “Hij is een hele stoere hengst, een echte macho. Het is een imposante verschijning met heel veel hals. Dat maakt een mooi plaatje; een echte Fries.” De combinatie begon in het Z1, waarna Julius vrij snel het sportpredicaat binnenhaalde.

Uitblinker in draf

Volgens Van der Heide heeft de hengst veel aanleg voor het hogere werk. “Vooral in het drafwerk blinkt hij uit, dat gaat hem heel makkelijk af. Zaterdag, op de eerste dag van de wedstrijd in Hollum gingen de wissels de mist in. De knop deed het niet. De wissels zijn ook nog wel iets groen, maar ik wilde het voor de punten wel gokken. De jury kwam nog naar me toe om te zeggen dat dat jammer was. Zonder die wissels zaten we rond de 65 procent, maar toen kwamen de enen op het protocol. Op de tweede dag ging het gelukkig veel beter.”

Na de HK terug naar Canada

Het doel voor de combinatie is om verder te trainen en de oefeningen meer te bevestigen. “Ik heb me nog niet ingeschreven, maar ik wil binnenkort wel weer op wedstrijd. In principe gaat Julius 486 na de KFPS hengstenkeuring in januari terug naar Canada. We hebben dus nog even.”

Tekst: Hoefslag/Daniëlle Berloth

Foto: Karin Sevink

Vorig artikelSubtop Ameland: Kyan, Fonger, Imke, Tseard, Wytse 462, Julius 486 en Friso
Volgend artikelKleine maar fijne Finse keuring