Jurre 495 kampioen dekhengsten en Gouverneur pakt de Prijs der Besten

In een uitzinnig WTC werd Jurre 495 de nieuwe kampioen Friese hengsten voor de sjees tijdens Indoor Friesland. In een gezelschap van maar liefst acht kandidaten wist de vijfvoudig hengstenkeuringskampioen zich ook voor de sjees staande te houden.

Recordaantal

Het is de laatste twintig jaar nog nooit voor gekomen dat er zoveel deelnemers voor dit kampioenschap waren aangemeld. De startlijst bestond uit: Waander 512, Wardy 509, Elias 494, Tymen 503, Fryso 518, Gosse 526, Menne 496 en Jurre 495. Allemaal tophengsten die zich goed lieten zien. Vijf mochten er overrijden. Jurre 495 bewees ook tijdens deze wedstrijd zijn immer fijne stabiliteit. De hengst bleef heel constant gaan. Elias 494 met Harm Hamstra aan de leidsels was een hele fijne verrassing die zich supersterk staande hield. De hengst had mooi de oortjes naar voren, hals erop en liep blij zijn rondjes. Hij pakte uiteindelijk verdienstelijk de reservetitel. Fryso 518 met Harry van Middelaar werd derde.

Sybren Minkema heeft opnieuw beste paard in handen

Vorig jaar stal Nane 492 de show tijdens Indoor Friesland met winst bij de dekhengsten en daarna de Prijs der Besten. Jurre 495 met Jelmer Chardon was sterk op weg dit kunstje na te doen. Maar in de Prijs der Besten, waarin ook Age Okkema met Dietmer fan ‘e Ridderdijk mocht overlopen, alsook Gouverneur fan ’t Hertefean met Sybren Minkema ging de jury toch voor Gouverneur. De hengst begon de wedstrijd wat moeizaam, maar langs de publiekszijde werd hij bijna letterlijk en figuurlijk gedragen door dit publiek en wist hij zich ontzettend sterk te tonen. Hij won. “Wat ongelofelijk dit” zegt Sybren Minkema blij. En daarna gingen er meteen lovende woorden naar zijn hele team om hem heen die ervoor zorgt dat dit succes mogelijk gemaakt kan worden.

Gouverneur fan ’t Hertefean (Nane 492) met Sybren Minkema, winnaar Prijs der Besten. Foto: Johanna Faber

Rommelig verloop tweespankampioenschap

Acht tweespannen voor de concourswagen in het kampioenschap. Het beloofde een mooie strijd te worden. Maar het begon wat rommelig nadat een rijder werd gesommeerd zijn handschoenen te dragen. Tijdens de wedstrijd had een andere rijder een beetje pech, en had hulp van derden nodig waardoor hij de wedstrijd niet verder mocht hervatten. Uiteindelijk bleken Douwe fan Fjildsicht en GPD Fokke in handen van André van der Staal het meest stabiel en werden de nieuwe kampioen.

André van der Staal wint kampioenschap tweespannen met Douwe fan Fjildsicht (Hessel 480) en GPD Fokke (Nane 492). Foto: Johanna Faber

 

Bekijk de volledige uitslagen van de rubrieken hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelVacature: manager keuringszaken
Volgend artikelDressuurcompetitie Oenkerk: vol met dubbelslagen