Jurybijeenkomst in Exloo: overleggen, discussiëren en verbeteren

Een aantal keren per jaar komen de inspecteurs en juryleden van het KFPS bij elkaar. Op vrijdag 29 oktober waren ze present in Exloo bij het Centraal Onderzoek.

Begin en einde keuringsseizoen

Het begin en het einde van het keuringsseizoen zijn de uitgelezen momenten voor de inspectie- en juryleden – 22 in het totaal – voor een grote bijeenkomst om met elkaar te overleggen. Aan het begin van het keuringsseizoen spreken ze het komende seizoen door. De aandachtspunten in de ring en het scherp krijgen van de richtlijnen zijn zaken die de revue passeren.
Ook aan het eind van het seizoen maakt iedereen een dag vrij – de meesten hebben een vaste baan – om het keuringsseizoen te evalueren. Hoeveel paarden zijn er op de keuringen geweest? Wat zijn de resultaten? Wat vonden de inzenders ervan? Marijke Akkerman had de informatie op een rijtje gezet om het gezamenlijk te bespreken. Deze informatie krijgen alle leden komende regiovergadering ook en valt terug te lezen in de Phryso van december.

Kijken bij de jonge hengsten

In Exloo kwam het juryteam al een keer op 4 oktober bij elkaar bij een zadeltraining. Deze keer werd er ook van de gelegenheid gebruik gemaakt de jonge hengsten te bekijken. De Hengstenkeuringscommissie (HKC) nam de collega’s mee in het traject van selectie. Filmpjes van de eerste bezichtiging en de laatste voorrijdag van de betreffende hengst werden vergeleken met een live presentatie waarbij ook indrukken van de gastruiters en gastmenner werden meegenomen. ‘Je kunt zo mooi zien hoe een paard zich in de loop van de tijd ontwikkelt’, aldus Corrie Terpstra van de HKC. ‘De discussie die we met elkaar voeren is heel waardevol en zorgt voor verdere uniformering en professionalisering van het juryteam.’

Vorig artikelHorses2fly KFPS Selectiewedstrijd Balkbrug: dubbele winst voor Iris, Marell en Anke
Volgend artikelKFPS regiovergaderingen starten op maandag 8 november