Kampioen Polen Kortina (Ulbrân 502) Voorlopig Kroon

De driejarige Kortina (Ulbrân 502 x x Epke 474) is op 2 september fokdagkampioen in Polen geworden. De jeugdige merrie kreeg een Ster eerste premie en juryleden Popke van der Meulen en Dik Brummel waardeerden haar naar Voorlopig Kroon.

Bijna een week toerden Popke van der Meulen en Dik Brummel door Polen om op drie locaties Friese paarden te keuren. In Rojow zagen ze de aansprekende veulens waarbij hengstveulen Vision R. Imperial Stable (Alwin 469 x Jasper 366) van Marzena Rudnik de beste was. De succesvolle fokster, die negen veulens presenteerde, zag ook haar driejarige Jessica R. (Alwin 469 x Epke 47) een Ster met een tweede premie verdienen. ‘Een rassige, jeugdige merrie’, vatte Popke van der Meulen samen. ‘Ze is goed gebouwd en toont in de beweging veel gedragenheid.’

Jeugdige Kortina

Op 2 september waren de juryleden in Besiekierz, de grootste van de drie keuringen op een prachtige locatie. Daar konden ze de in Polen gefokte driejarige Kortina Ster (Ulbrân 502 x Epke 474) een oranje lint overhandigen, haar opwaarderen naar Voorlopig Kroon en de merrie kampioen maakten. Kortina is een jeugdige merrie met veel ras en een mooie belijning, omschreef Popke van der Meulen. ‘Haar sterke achterbeen zette ze goed onder het lichaam en ze toont veel houding.’ Kortina is een dochter van stamboekmerrie Tirza fan Synaeda, een dochter van Epke 474 uit Gonda F.T. Model Preferent AA (Onne 376), een halfzuster van Sape 381 en Els F.T. Kroon Sport Preferent Prestatie A (Fabe 348), uit stam 50.

Aukje reservekampioen

Een eerste premie kreeg ook bijschrijver voor de keuring Aukje fan Klein Weulink Ster (Sipke 450 x Pier 448) van Agnieszka Beblot. Met een vriendelijk gereden IBOP verdiende ze voor de keuring al het AA-predicaat en 77 punten. ‘De paarden in de IBOP werden allemaal heel netjes en correct gepresenteerd’, geeft Popke van der Meulen aan. De topscore van 77,5 punten was voor Ime fan Charley Hoeve (Jehannes 484 x Sipke 459) van Mariusz Beblot.

De zesjarige Aukje is gefokt door Henk Blom en in eigendom van Agnieszka Beblot. De merrie heeft veel ras, oogde wat zwaar, maar liet in stap en draf takt, ruimte en souplesse zien. Een eerste premie kreeg ze overtuigend. Voor verdere promotie zou ze wat fijner mogen zijn, maar Aukje werd aan het einde van de dag wel reservekampioen. Daarbij liet ze Feline fân Stal Bellefleur Ster AA (Norbert 444 x Felle 422), gefokt door Wim Derksen en in eigendom van Joanna Frycze, achter zich. Feline presteert in Polen pp topniveau in het mennen, op de keuring was ze te gehaast.
Bij de driejarigen kreeg ook Jelscke van D’oeve Ster (Jehannes 484 x Beart 411) een Ster met een tweede premie. Jelscke is gefokt door Herman Matthijssen en in eigendom van Pawel Jastrzebski.

Hengstveulen Thorin fan PEK (Menne 496 x Wylster 463) was het beste hengstveulen. Met een goede bovenlijn en veel lengte in de hals kon Thorin goed stappen en liet een draf zien met balans en houding. Als beste merrieveulen kwam Tina D (Ulbrân 502 x Felle 422) uit de bus. Jeugdkampioen werd de tweejarige Ninke (Jurre 495 x Beart 411), gefokt door J. Smulders uit Drempt en in eigendom van Pawel Jastrzebski.

Ster tweede premie voor Euphoria

De laatste keuringsdag betekende voor de vijfjarige bijboekmerrie Euphoria No Comment (Hjalte vom Hofgut Grünenkamp x Felle 422) een Ster met een tweede premie. Ze mocht wat meer rastype bezitten, maar Euphoria was hoogbenig met een goede bouw en een functionele draf. Haar vader, veulenboekhengst Hjalte (Maurits 437 x Heinse 354), is een eigen hengst met een Ster AAA-predicaat dankzij 84,5 punten in zijn ABFP. Voor het afgelegen fokbedrijf van Monika & Daniel Kozacz – ze presenteerden 14 dieren aan de jury – is de inzet van een eigen hengst de enige optie voor de fokkerij van Friese paarden. De juryleden zagen echter ook een stijgende lijn in het aandeel KFPS stamboekhengsten als vader.

Vorig artikelStermerrie Flore (Meinte 490) kampioen in Duitse Tierhaupten
Volgend artikelBeant 517 Sport AAA naar Mexico