Kampioenen Jara (Alwin 469) en Janke (Jehannes 484) ook Kroon en AAA

Janke L.W. Kroon AAA (Jehannes 484 x Gjalt 426) Foto: Johanna Faber

De IBOP op donderdag 4 mei leverde voor twee merries het Kroonpredicaat op. CK-Kampioen Janke L.W. kreeg 86 punten voor haar IBOP aangespannen en wist met haar AAA-predicaat definitief Kroon te worden. Ook Jara fan Dulve haalde een triple A-score met 83,5 punten voor haar rijproef. De kampioen van de Friesian Talent Cup mag daarmee ook Kroon achter haar naam zetten.

Jara fan Dulve Kroon AAA (Alwin 469 x Jasper 366) Foto: Johanna Faber

Drie maal triple A

Het was een mooie dag in Warga voor juryleden Hergen van Hall, Kristel van Duren en Ito Werkman. 18 paarden kwamen er in de baan, waarvan de helft 77 punten of meer scoorde. Drie paarden verdienden een triple A-score. De aftrap was meteen goed met Hendrik fan ‘e Ridderdijk Ster AAA (Alwin 469 x Gjalt 426) die met 82 punten voor de rijproef promotie maakte van AA naar AAA. De vijfjarige hengst van de familie Duiven uit Hartwerd kreeg met Jelmer Ketelaar een 8,5 voor draf, een 8 voor galop, houding&balans en impuls. Voor de stap kreeg de hengst een 5.

Hendrik fan ‘e Ridderdijk Ster AAA (Alwin 469 x Gjalt 426) Foto: Johanna Faber

Sterk stappende Jara

De vierjarige Jara fan Dulve werd begin dit jaar nog kampioen bij de Friesian Talent Cup en liet zich ook in Warga van de goede kant zien. Demi van Nuys reed de merrie, gefokt door Gabriëlle van Tilborg en in eigendom van de Amerikaanse Jeffrey en Mary Ann Marss, naar 83,5 punten. Daarbij kreeg ze een 8 voor stap, voor souplesse en voor impuls. ‘Makkelijk in de aanleuning, fijn op eigen benen en veel souplesse’, complimenteerde de jury.

Janke L.W. draaft soepel en met veel afdruk

Met veel belangstelling werd er ook uitgekeken naar de presentatie van Janke L.W. Kroon AAA (Jehannes 484 x Gjalt 426), de algeheel kampioene van de afgelopen Centrale Keuring. In een menproef haalde Jelmer Chardon met de vierjarige merrie 86 punten, de hoogste score van de dag. ‘Een heel fijn bewegend paard met een taktmatige, actieve stap waarbij ze nog wat meer mag overstappen’, aldus de jury. ‘In draf heeft ze veel afdruk en souplesse, in galop gaat ze mooi bergop.’ Janke, gefokt en in eigendom van de familie Ludema, kreeg een 8,5 voor haar draf, een 8 voor balans, souplesse en impuls. Met haar triple A-score maakte ze haar moeder Wilma L.W. Ster Preferent (Gjalt 426) postuum ook Prestatie.

Mooie scores rijproeven

Waar in het verleden de menners hoog in de IBOP scoorden waren het deze keer de rijproeven die de  hoogste cijfers lieten noteren. Sandra de Groot reed Kendra fan Stal Sibma Stb AA (Alwin 469 x Jisse 433) van Piet Sibma naar 80 punten, waarbij ze een 8 voor haar draf kreeg. Jantje vom Fehnhof Ster AA (Tiede 501 x Jesse 435) en Djynte fan ’t Hoogeland Ster AA (Bartele 492 x Harmen 424) haalden 78 punten.
Met een aansprekende AA-verrichting dankzij 77 punten haalden Idylle-Dame Stb AA (Eise 489 x Jasper 366), Parel van de Noeste Hoeve Stb AA (Thorben 466 x Erik 351) en Jeldau fan Fraithwen Ster AA (Jehannes 484 x Stendert 447).

Klik hier voor de complete uitslag van de IBOP van 4 mei

 

Vorig artikelJongeren dromen van tuigcarrière
Volgend artikelKFPS reis Oostenrijk : nog een paar plekken beschikbaar!