Keuren in Amerika: April (Julius 486) Model en kampioen

De tweede Modelmerrie voor 2023 in Amerika heet April KCF Model AA (Julius 486 x Jasper 366). Ze werd kampioen op 17 november op de keuring in Indiana, met de driejarige Voorlopige Kroonmerrie Melissa KFF (Thorben 466 x Wylster 463) als algeheel reservekampioen.

Van Ster naar Model

KFPS juryleden Wil Thijssen en Dick Brummel zagen April binnenkomen als Stermerrie met een AA-predicaat die ze in een menproef met 78 punten voorafgaand aan de keuring nog eens bevestigde. De zevenjarige jeugdige merrie werd Model en dagkampioen. ‘Ze heeft een lange vertikale hals, een goede romprichting en sterke bovenlijn’, legt Wil Thijssen uit. ‘Daarbij is ze hard op de benen, heeft een krachtige ruime stap en een opwaartse draf.’
April is de tweede dochter van Julius 486 die deze mijlpaal heeft bereikt. De merrie is gefokt door KCF Farms van Jack VanderKooy uit Canada en in eigendom van Cherith Brook Farm van Dawn & Wesley Polsdorfer in Ohio. April is een dochter van Joukje F. Ster Preferent Prestatie AA (Jasper 366 x Jurjen 303).

Melissa Voorlopig Kroon

Het reserve dagkampioenschap ging naar Melissa KFF (Thorben 466 x Wylster 463) van Roelof en Ankie Kraak. ‘Een mooi complete merrie met een excellente draf en een sterk achterbeen.’ De driejarige merrie werd Voorlopig Kroon. Bij de driejarigen kreeg Marike R.F. Ster (Ulbrân 502 x Andries 415) van Renaissance Friesians een Ster met een tweede premie.

Veulenkampioenen van Hopeful Harvest Farm

De veulenkampioenen kwamen beide uit de stal van Perry Miller van Hopeful Harvest Farm. Kampioen werd de hoogbenige Westin HHF (Thorben 466 x Julius 486) die als enige een eerste premie kreeg. ‘Hij is goed gebouwd, heeft een draf waarmee hij door de baan zweeft en een goed voorbeengebruik heeft. Het reservekampioenschap ging naar de rastypische Willem HHF (Tsjalle 454 x Tonjes 59) die een goede bouw combineerde met een sterke stap, goed voor een tweede premie.

Rosalie jeugdkampioen

Voor het jeugdkampioenschap kwam de enige twenter in aanmerking. Rosalia de Macias Corral (Alwin 469 x Tsjalke 397) van Carlos Macia. Een merrie met veel rasuitstraling en een mooi hoofd, beschrijft Wil Thijssen. ‘Ze heeft een lange hals met goede oprichting.’ Rosalia is een dochter van Doutzen R.N. Kroon AA (Tsjalke 397 x Olof 315).

 

Vorig artikelKeuren in Mexico: driejarige Nils (Epke 474) Ster en dagkampioen
Volgend artikelCursus beoordelen in de VS: meer dan 20 geslaagden