Keuren in Australië: Elke-Omer KP zet met kampioenschap familietraditie voort (met video)

Rechts kampioen Elke-Omer KP Ster (Omer R.S. fan Top en Twel x Monte 378) met eigenaar Penny Williams, reservekampioen Boudewijn van Wallbroek Ster (Bastiaan 510) met Kellie Elevato en voorbrengers Jerry Hamming en Tristan Hoekstra.

De zesjarige Elke-Omer KP Ster A (Omer R.S. fan Top en Twel x Monte 378) van Penny Williams is kampioen geworden op vrijdag 7 april op de keuring in Queensland, Australië. Als reservekampioen wezen juryleden Sabien Zwaga en Jan Hellinx de zevenjarige Sterruin Boudewijn van Wallbrook (Bastiaan 510 x Mintse 384) van Kellie Elevato aan.

Uit het span, naar de kampioenskeuring

Elke-Omer stond al bijna aangespannen klaar om  in het tweespan de keuring in Queensland in stijl af te sluiten. Eigenaresse Penny Williams spande haar merrie – gefokt door Tashlin Jeffries – weer snel uit om mee te doen aan de kampioenskeuring die ze ook nog eens won. De rastypische Elke Omer verdiende een Ster met een tweede premie dankzij haar edele hoofd en veel belang. In bouw mocht ze wat opwaartser, maar ze is voldoende langgelijnd met een goede bovenlijn. ‘Haar beenstand kon wat correcter, haar stap heeft voldoende ruimte en veel takt’, licht Sabien Zwaga toe. ‘In draf heeft ze een goed gebruik van het achterbeen en mocht wat meer schoudervrijheid tonen.’

Keuringen winnen is familietraditie

De merrie van Penny Williams is de derde nakomeling van de door Tashlin Jeffries gefokte Ymke KP die kampioen wordt op een Australische keuring. De halfzus van Elke-Omer, So Special KP (Beart 411) en Isabeau KP, de volle zus van Elke-Omer gingen haar in 2019 en 2015 voor. Moeder Ymke KP werd zelf kampioen in 2011, 12 jaar geleden.

Nog twee Stermerries met een tweede premie

Sabien Zwaga en Jan Hellinx konden op deze flinke keuring vier paarden met een Ster waarderen. Naast Elke-Omer kreeg ook de driejarige Kiri of Ellis Park Ster (Sipke 450 x Maurus 441) bij opname in het stamboek een Ster met een tweede premie. De jeugdige merrie van Elora Murger Wratten heeft een luxe uitstraling en een goede romprichting. Ze mocht wat correcter in haar beenwerk en overtuigender stappen. ‘Haar draf was opwaarts met een goed gebruik van het achterbeen.’
De derde merrie die als Ster naar huis ging was de negenjarige Talenje B.O.F. Ster (Norbert 444 x Dennis v/d Smalbemde) van Nicola Bishop. Ze haalde 69 punten in haar IBOP met een 7,5 voor stap. Het waren ook haar opvallend goede stap met veel lichaamsgebruik en haar rastypische, langgelijnde bouw die Talentje haar Ster met een tweede premie bezorgden.

In de grote groep van zes ruinen waardeerden Sabien Zwaga en Jan Hellinx één ruin met een Ster tweede premie: Boudewijn van Wallbrook Ster (Bastiaan 510 x Mintse 384), die niet alleen een Ster kreeg, maar ook het reserve kampioenschap op zijn naam mocht schrijven. De ruin, gefokt door Nadeen en Lee Davis, is een zoon van Kroon Sportmerrie Tieke van ’t Lansink uit de fokkerij van Rinus Loman en Carla Nijdam. Boudewijn maakte zich mooi in beweging met veel ruimte en takt in de stap en een draf met balans waarbij hij niet veel snelheid nodig had. In zijn bouw is ie wat beknopt en klassiek.

Veulens zonder moeder

Van de drie gepresenteerde merrieveulens kreeg er één een oranje lintje: Tempest of Obsidian Hill (Dirk T. van Sessing x Maiko 373), gefokt en in eigendom van Shayne Boyle. Een merrieveulen met hard beenwerk. ‘En een vlijtige goede stap’, beschrijft Sabien Zwaga die het opvallend vond dat de veulens veelal zonder hun moeder werden gepresenteerd. De vijf maanden oude Tempest werd vergezeld door een hele rustige Arabieren schimmelruin, haar moeder was thuis gebleven. ‘De veulens waren heel handzaam en keurig opgevoed.’

Onder de indruk van Drys

Bij de hengsten werd Zachary H. Ster (Norbert 444 x Wobke 403), met een 8 voor bouw en een 8 voor ras, Ster. De achtjarige hengst van Marie Osborn heeft rastype, is langgelijnd en voorzien van een mooie voorhand. ‘Hij mocht wat kordater stappen en heeft een mooi voorbeengebruik in draf’, beschrijft Sabien.
Inmiddels Ster, en voorzien van het AAA predicaat hoefde Drys vd Terpen (Hessel 480 x Tjalbert 460) zich alleen maar te presenteren. De zesjarige veulenboekhengst met dekvergunning, gefokt door Rudy Rienstra en in eigendom van Tania Howard maakte indruk aan de hand en onder het zadel. ‘Hij showde enorm veel souplesse, stapte heel goed, heeft een fijn karakter en is makkelijk bewerkbaar’, signaleerden Sabien en Jan.

Kleine thuiskeuring Queensland

De keuringstour voor de juryleden en voorbrengers Tristan Hoekstra en Jerry Hamming gaat verder naar het noordelijkste puntje van Queensland voor een kleine thuiskeuring. Op naar keuringsdag nummer 8.

Vorig artikelAlrako KFPS dressuurkampioenschap wordt De Zeeuwse Verzekeringen KFPS dressuurkampioenschap
Volgend artikelTuigtopper Eise 489 Sport Elite AAA verhuist naar Amerika