Keuren in de VS: driejarige Stermerrie Margarita (Tjalbert 460) kampioen

De driejarige Margarita ISF Ster (Tjalbert 460 x Harmen 424) is op de keuring in Coatsville, Amerika, op woensdag 4 oktober uitgeroepen tot dagkampioen. De merrie van Iron Sprong Farm kreeg als reservekampioen naast zich jeugdkampioen twenter Raya SCS (Meinte 490 x Tsjerk 328).

Uit Yfke fan Fjildsicht

De 16-jarige Yfke fan Fjildsicht Model AAA (Harmen 424 x Nanno 372), die net als dochter Margarita als thuisbasis Iron Spring Farm heeft, verscheen niet in de baan, maar leverde wel een belangrijke bijdrage aan een succesvolle dag voor Iron Spring Farm. De kampioensmerrie Margarita is een dochter van Yfke die uit de familie van Tsjalle 454 stamt en vorig jaar kampioen werd. Ze gaf het stokje door aan de driejarige Margarita die een Ster met een tweede premie kreeg van juryleden Jan Hellinx en Frans Smits. Margarita is evenredig gebouwd, haar hoofd mocht wat edeler en ze heeft een goede bovenlijn  heeft. ‘Ze heeft een actieve stap met een goede takt, maar mag meer souplesse hebben’, licht Jan Hellinx toe. ‘In de draf waardeert ze zich op met balans en een mooie opwaartse beweging.’

Jeugdkampioen Raya SCS

Het jeugdkampioenschap was voor Raya SCS (Meinte 490 x Tsjerk 328) die een mooi hoofdje en veel behang liet zien. In haar ruglijn mocht ze sterker, zo zagen de juryleden. ‘Haar stap is actief en voldoende ruim, in draf neemt ze ruime passen en heeft ze lichaamsgebruik, maar mag meer tot dragen komen.’ Het reserve jeugdkampioenschap ging naar Ra SCS (Hessel 480 x Bene 476), net als Raya ook gefokt door Andrea L. Halko, nu in eigendom van Lyndsey Clark.

Waldon en Whizper veulenkampioenen

Van de vier hengstveulens kregen er drie een tweede premie. Het kampioenschap was voor de goed ontwikkelde Waldon ISF (Goffert 369 x Tjalbert 460) die een iets weke rug heeft, maar ook een voldoende ruimte en krachtige stap en een draf met schakelvermogen liet zien. Het reservekampioenschap was voor Zeke CJ de Fieldman (Tsjalle 454 x Tymon 456) die wat hoogbeniger mocht zijn, maar en actieve, ruime stap liet zien en een ruime draf.
Beide merrieveulens kregen een tweede premie en kwamen beide uit de stal van Daniel Stolzfus. Whizper fan Limestone Valley (Tsjalle 454 x Maeije 440) werd kampioen met een luxe uitstraling, een mooi koppie en een sterke middenhand. ‘De stap was actief, maar mocht krachtiger. De draf was lichtvoetig’, aldus Jan Hellinx. Reservekampioen werd stalgenote en halfzuster Winsome fan Limestone Valley (Tsjalle 454 x Thorben 466). ‘Ze heeft een luxe, klein hoofdje en is evenredig gebouwd. De kogels mochten wat droger, de draf is lichtvoetig waarbij het merrieveulen wat op de voorhand bleef lopen.’

Sterhengst Jasper

Bij de hengsten kwam de vierjarige Sterhengst Jasper van de Greephorst Ster (Alwin 469 x Pier 448) zich nog een keer presenteren. Jasper is rassig, langgelijnd en heeft een goede romprichting met wat smalle hoeven. ‘In de stap mag hij wat meer lossigheid hebben, maar in draf waardeert ij zich op met krachtige ruime passen en veel houding.’

Ruin Eeltsje met AA-IBOP

Bij de IBOP’s viel de aangespannen proef van Eeltsje fan Cal Kafka Farms (Julius 486 x Meinse 439) op met 79,5 punten. Naast een hele goede stap – waarvoor een 8 – was het achterbeengebruik ook in de draf goed en werd de impuls met een 7,5 beloond.

Best bewaarde Tjalbert 460

Als mooie afsluiting kregen de juryleden nog een presentatie van Tjalbert 460 (Beart 411 x Ulke 338). De 17-jarige hengst heeft zijn fraaie type en mooie langgelijndheid behouden en wist met een actieve stap met ruime passen en met een draf met veel ruimte en een opwaartse houding een hele goede indruk te maken.

Vorig artikelJan Veldhuis treedt terug uit KFPS-bestuur
Volgend artikelKeuren in de VS: Nika (Tiede 501) Voorlopig Kroon en dagkampioen