Keuren in de VS: Gerlinde (Andries 415) Model, Everest (Nane 492) kampioen

Een prachtige keuring met veel kwaliteit en prachtige kampioenen. Juryleden Piet Bergsma en Jolanda Slootjes zijn in hun keuringsreis door de Verenigde Staten in Michigan beland. Twee drukke dagen keuren leverde op vrijdag 11 februari een Modelmerrie op, een Kroon en een Voorlopig Kroonmerrie, die de beste van de dag bleek.

Opmerkelijke Everest

De algehele kampioenstitel ging naar de vijfjarige Everest KFF (Nane 492 x Wylster 463) die een Ster eerste premie kreeg en Voorlopig Kroon werd verklaard. ‘Een super moooie merrie die apart kan bewegen’, geven Piet en Jolanda aan. Everest werd gefokt door Roelof en Ankie Kraak uit Ontario, Canada die al jaren Friese paarden fokken, maar nog nooit een Ster met hun paarden verdienden. Met Everest kregen ze meteen de hoofdprijs. Everest is een dochter van Mette fan A. Ster, gefokt door KFPS directeur Marijke Akkerman. ‘Een heel gemakkelijk paard in de omgang’, zo vertelde de eigenaar aan de jury. ‘Mijn vrouw doet eigenlijk niets met de paarden, maar wel met Everest, die is heel mak.’

Moeder Auwert 514 van Ster naar Model

Everest was overigens in goed gezelschap tijdens de kampioenskeuring. Ook Gerlinde D. Ster (Andries 415 x Folkert 353) mocht zich melden. De 12-jarige merrie vertrok uit Nederland als Voorlopig Kroonmerrie en dankzij een aangespannen IBOP met Wim Cazemier aan de leidsels verdiende ze een dag voor de keuring 78 punten, met een 8 voor stap en daarmee werd ze meteen gepromoveerd naar Kroon. En dat was het nog niet voor de merrie van Jack Vanderkooy van KCF Farms uit St. Thomas Ontario. Gerlinde kreeg van de juryleden ook het predicaat Model. Aan het eind van de dag mocht ze ook het reserve dagkampioenschap op haar naam zetten.
De derde opvallende merrie was de zevenjarige Ylja A.d.V. (Hessel 480 x Doaitsen 420) die van Ster naar Kroon promoveerde dankzij een 8 voor draf en ras, en een al eerder afgelegde ABFP test met een score van 80 punten. Ylja is in eigendom van Clifford Dice uit Midland, Michigan en werd gefokt door Amarins de Vries uit Terband.

Sneeuw buiten, kachel aan binnen

Bij temperaturen rond het vriespunt met buiten een laagje sneeuw, maar binnen een warme kachel in de grote en fraaie arena in Shipshewana, startten de juryleden op donderdag met 16 paarden voor de IBOP. De dag erop begonnen ze met het meten van de paarden alvorens de keuring, mét enthousiast publiek waaronder veel Amish, kon beginnen. De paarden waren ‘in een hele mooie trainingsconditie voorgesteld’, zo geeft Jolanda de complimenten aan de trainingsstallen en de voorbrengers. Naast het team dat uit Nederland was meegekomen had Wim Cazemier ook een aantal enthousiaste jongens opgeleid om de paarden voor te brengen.

Jeugdkampioenschap voor enter Stormy

Het jeugdkampioenschap ging naar entermerrie Stormy fan Royal Thunder (Bene 476 x Anton 343), gefokt en in eigendom van Steven J. Smith uit Palmyra, Wisconsin. De reservetitel was voor twentermerrie Marte R.S. fan Top en Twel (Alwin 469 x Brandus 345), gefokt door de familie Schraa-Wynia uit Oppenhuizen en in eigendom van Andrew E. Troyer, Fredricksburg Ohio.

Mini Hengstenkeuring

Tijdens de tweedaagse keuring werd het publiek getrakteerd op een mini HK met de KFPS stamboekhengsten Sjouke 453, Tsjalle 454, Thorben 466, Hessel 480, Wolfert 467 en Julius 486. ‘Met meer mensen op de tribune dan tijdens de HK in Nederland’, grapt Piet die met Jolanda en het voorbrengersteam de volgende dag in het vliegtuig stapt op weg naar de warme temperaturen in Florida.

Vorig artikelDarris en Rianne reservekampioen L1 bij de Friese kampioenschappen
Volgend artikelMonique en Diederik naar het NK