Keuren in de VS: Kroonmerrie Tara fan Synaeda (Reinder 452) kampioen

De tweede keuringsdag in de Verenigde Staten op 6 februari bracht twee Kroonmerries voor de titels: De achtjarige Tara fan Synaeda Kroon AA (Reinder 452) van Sharon Bechler werd kampioen, de best bewaarde 15-jarige Wytske ût de Grachten Kroon Sport (Beart 411) mocht het reservekampioenschap in ontvangst nemen. Beide best bewaarde Kroonmerries kregen een eerste premie.
Tara is een dochter van Wille fan Synaeda Kroon AAA (Beart 411) en kleindochter van de befaamde Gonda F.T. Model Preferent AAA, de halfzus van Sape 381, stam 50 dus en gefokt door Anke Oosterbaan. Wytske komt uit stam 25 en werd gefokt door Michel Schothorst.

Paardenparadijs

In Ahwahnee in Californië werd op het prachtige bedrijf van Windhorse Mountain Friesians van Sharon M. Bechler een keuring georganiseerd. ‘Een prachtige locatie, een soort paardenparadijs op een berg’, beschrijft Jolanda Slootjes die vanuit Amerika regelmatig een appje stuurt om de stand van zaken door te geven. ‘Het is hier een graad of 22, prachtig keuringsweer en enorm veel liefhebberij voor het Friese paard.’

Vierjarige Stermerrie

Niet alleen de beide kampioensmerries kwamen uit de stal van Sharon – die voor de gelegenheid haar nagels in stijl had gelakt – ook bij de jonge paarden oogstte ze succes. Van de jongere paarden werd de vierjarige Inanka fan Synaeda (Tsjalle 454) met een Ster tweede premie opgenomen. En ook de vierjarige Hilbert fan Meulunteren (Maurits 437) van Rancho Friesian Gonzalez mocht een Ster in ontvangst nemen.
Een ruin, een driejarige merrie en drie vierjarige merries werden in het stamboek opgenomen, waarbij één vierjarige een derde premie kreeg.

Jarige Germ Aise en Jalmer

Juryleden Piet Bergsma en Jolanda Slootjes maken met het team van Henswoude een tour door Amerika om de Friese paarden voor te brengen en te keuren. Eindelijk na twee jaar weer een keuring en het enthousiasme is groot bij de fokkers aan de andere kant van de oceaan, en ook bij de KFPS-crew. ‘Na deze keuring zijn we in de auto gesprongen voor een rit van 7 uur naar de volgende locatie’, vertelt Jolanda. ‘Onderweg hebben we nog ergens gegeten en geproost op de verjaardag, eerst die van Germ Aise en toen die van Jalmer die mee is als voorbrenger.  ‘

Vorig artikelSelectie WK Jonge dressuurpaarden: Friese paarden op uitnodiging en na vrije inschrijving (UPDATE)
Volgend artikelVanaf 1 april nieuwe dressuurproeven