Keuren in Frankrijk: merrieveulen Walczak (Boet 516) dagkampioen in Trizay

Op de keuring in Trizay in Frankrijk op zondag 3 september was het algeheel kampioenschap voor Walczak Blacknight MGC (Boet 516 x Alwin 469) van Marie Catapano. Het rassige merrieveulen werd reserve jeugdkampioen. Het jeugdkampioenschap was voor enter Tamaris Haras du Berry (Boet 516 x Epke 474) die in de kampioenskeuring voor het dagkampioenschap helaas niet regelmatig liep.

Walczak: eerste premie merrieveulen

Tamaris, gefokt door Earl Haras du Berry en in eigendom van Isabelle Tabary, kreeg een eerste premie dankzij haar edele hoofd en luxe uitstraling. Haar grootmoeder is een halfzus van Sport Elite hengst Jeroen Poll (Anders 451).‘Ze heeft een goede bovenlijn, heeft goede hoeven en een iets gehoekt achterbeen’, zo beschrijven de juryleden Jolanda Slootjes en Ester Reen. ‘Haar stap was actief en taktmatig, in draf had ze veel afdruk en ruimte.’ Uiteindelijk ging het algeheel kampioenschap naar het enige eerste premie veulen op de keuring: de langgelijnde Walczak die veel rasuitstraling en een sprekend hoofdje combineerde met een verticale hals. ‘Ze heeft een goede romprichting, stapt voldoende actier en ruim en draaft ruim en gemakkelijk.’

Drie Stermerries

Bij de merries werden er drie Ster. De driejarige Naya du Graffard Ster (Jouwe 485 x Thorben 466) werd kampioen bij de merries. Ze heeft veel rasuitstraling door een edel hoofd en verticale hals, een goede bovenlijn en kruisligging, beschrijft Jolanda Slootjes. ‘Het beenwerk was droog, wel iets week gekoot. De stap was actief en ruim met een goede schoudervrijheid. De draf miste wat souplesse en zou wat meer gedragen kunnen zijn.’ Ook de driejarige Mona v. ‘t Driehuukske Ster (Tiede 501 x Harmen 424) werd Ster. De zesjarige Fieke fan ‘e Wigeri Ster AA (Thorben 466 x Heinse 354), gefokt door de familie Van der Veer en in eigendom van Mélanie Lefevre, maakte promotie van stamboek naar Ster, mede dankzij een IBOP van 78,5 punten.
Het reservekampioenschap bij de merries ging naar Keet fan Veldzicht Ster (Tjebbe 500 x Wolfert 467), gefokt door Armanda de Vries en in eigendom van Isabelle Tabary. Een uitnodiging voor verdere promotie kreeg Keet niet, maar de iets beknopte merrie maakte indruk met haar ‘krachtige draf, met veel balans en afdruk.’

Twee Sterruinen

Bij de ruinen verdienden er nog twee een Ster met een tweede premie. Jielt R.M. Ster (Jehannes 484 x Beart 411), gefokt door Rudi de Ram en in eigendom van Valerie Lafforgue. En ook Orion du Manoir Ster (Jasper 366 x Remmelt 323) van Isabelle Tabary gaat nu door het leven met een Sterpredicaat.

Vorig artikelKeuren in Canada: Ziva Ster (Gerben 479) dagkampioen (met video)
Volgend artikelAnne Rikst Eppinga wint de Stal de Merksen/Stal Chardon Young riders competitie 2023