Keuren in Noord Amerika: Janneke Voorlopig Kroon (Tiede 501) wint in Michigan

Janneke of Boonstra Friesians Voorlopig Kroon (Tiede 501 x Doaitsen 420) is de fokdagkampioen geworden van de keuring in Ionia, Michigan. Algeheel reservekampioen werd Adeline-Christina fan Thunderhill Kroon AA (Sape 381 x Mintse 384), met een eervolle vermelding voor de nummer drie: Felicity fan ‘e Performa Kroon AA (Julius 486 x Mintse 384).

 

Janneke of Boonstra Friesians Voorlopig Kroon (Tiede 501 x Doaitsen 420) Foto: Lori Thwing

IBOP menproeven van 78,5 en 80 punten

Het was genieten voor juryleden Piet Bergsma en Wil Thijssen in Michigan. Ze begonnen hun keuringsdag met 5 IBOP’s, waarvan twee menproeven. Twee Stermerries maakten indruk met hun presentatie met Kai Zijlstra als trainer en menner. Adeline-Christina fan Thunderhill Ster A (Sape 381 x Mintse 384) van Alaina Gregory, East Grand Rapids had al eens een IBOP afgelegd van 74,5 punten. Ze mocht haar A echter inruilen voor een AA met 78,5 punten. Felicity fan ‘e Performa Ster (Julius 486 x Mintse 384) deed er nog een schepje bij bovenop door 80 punten te laten noteren. ‘Het was een genot om naar te kijken’, aldus Wil Thijssen. De beide merries kwamen op de keuring later op de dag nog terug en kregen beiden een eerste premie, promotie naar Voorlopig Kroon die meteen omgezet kon worden naar Kroon dankzij de fraaie scores op de aanlegtest. Adeline showt rastype, een actieve stap met een sterk ondertredend achterbeen waarbij ze voor draf zelfs een 8,5 scoorde. Ook Felicity heeft rastype, is sterk gebouwd met een mooie rompichting, en combineert een goede stap met ruimte in draf en veel balans.

Janneke: beste stap en draf van de dag

Maar er was een merrie die nog over deze twee prachtige oudere merries ging: de driejarige Janneke of Boonstra Friesians (Tiede 501 x Doaitsen 420) van Mark en Martha Boonstra. Janneke kreeg over de hele linie hoge cijfers, met vooral een sterke stap. Ze werd op kop geplaatst van de rubriek driejarigen waar Khloerstje (Tjalbert 460 x Nanning 374) op de tweede plek kwam met een Ster tweede premie. In de kampioenskeuring verdiende Janneke Voorlopig Kroon én het algeheel kampioenschap. ‘Ze is heel jeugdig, had de beste stap en de beste draf van alle paarden, in beweging was ze duidelijk de beste van de dag’, aldus Wil Thijssen.

Tsjalle 454 levert eerste premies

Bij de hengstveulens werd één eerste premie uitgedeeld, bij de merries drie. Met als opvallende vader Tsjalle 454 die meteen zijn dekseizoen in Amerika kan verzilveren met klinkende successen, vooral in de stal van Lori Brock die met vier eerste premie veulens naar huis ging. Hengstveulen Titan of Majestic Friesians (Tsjalle 484 x Julius 486) haalde een oranje lint binnen. Bij de merrieveulens was dit voor Temptress of Majestic Friesian (Hessel 480 x Lammert 260), Tepin of Majestic Friesians (Tsjalle 454 x Julius 486) en Theory of Majestic Friesians (Tsjalle 454 x Julius 486). Het kampioenschap was voor de geweldig dravende Theory, met de rastypische Titan als reservekampioen bij de veulens.

Kleindochter van Hilly jeugdkampioen

Het jeugdkampioenschap was voor de tweejarige Nanneke van de Keen (Nane 492 x Onne 376) en een kleindochter van de bekende Hilly van de Zuiderwaard Model Sport Preferent Prestatie (Tsjerk 328). De rastypische Nanneke kreeg een eerste premie door haar sterke bovenlijn, waarbij haar beenwerk wel wat meer kwaliteit mocht hebben, maar ze in stap veel ruimte liet zien en in draf soepel bewoog met veel buiging in het achterbeen. Reserve jeugdkampioen werd enter Prada of Majestic Friesians (Julius 486 x Date 477).

Vorig artikelAge Kelderhuis en Bertine Smid Frysk kampioen Ringstekke 2022
Volgend artikelDiscover the Horse: het Friese paard in de hoofdrol (met video)